dinsdag, 09 mei 2023

Eén op tien honden loopt niet aan de leiband in onze natuurgebieden

Eind april voerden de boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos extra controles uit op loslopende honden in hun natuur- en bosgebieden. Uit een steekproef blijkt dat 11.5 % van de hondeneigenaars zich niet aan de regels hield. Wie zijn hond niet aanlijnde, werd beboet. Werden de honden gespot aan de leiband, dan werden ze beloond met een hondensnack.

Verscherpte controles

De boswachters en natuurinspecteurs van Natuur en Bos focusten tijdens hun reguliere weekenddiensten op het verplicht aanlijnen van de honden in bos en natuur. Tijdens deze actie werden een 600-tal hondenbaasjes aangesproken. Bijna 9 op 10 hondenbaasjes hielden hun hond aan de leiband. Bij ruim 1 op 10 was dat niet het geval, zij kregen een boete.

Bescherm de natuur, de bezoekers en je eigen hond

In de lente komt de natuur volop tot leven. Maar lente betekent ook meer bezoekers in de natuur. Fietsers, ruiters, spelende kinderen en ook heel wat wandelaars, al dan niet vergezeld van hun trouwe viervoeter. Het is heel belangrijk dat honden, hoe groot of klein ze ook zijn, aan de leiband blijven. Dit zowel voor de natuur, voor andere bezoekers als voor zichzelf.

Boete voor overtreder, beloning voor wie zich aan de regels houdt

Om die redenen hield Natuur en Bos eind april verscherpt toezicht. Er werd geen oogje dicht geknepen. Wie zijn hond niet aanlijnde, werd gesanctioneerd en kreeg een boete van 80 euro. Een bedrag dat bij recidive of meer dan één hond verder kan oplopen.

Tijdens die periode kreeg ruim 10 % van de hondeneigenaars een boete omdat hun hond niet aangelijnd was. 

Het Agentschap voor Natuur en Bos wilde correct gedrag ook belonen. Wie de hond wel aan de lijn hield, kreeg een beloning voor de hond in de vorm van een herbruikbaar doosje met hondensnacks.

De boswachters en natuurinspecteurs kregen, zowel van hondeneigenaars als van recreanten zonder hond enorm veel positieve reacties. Je hond aanlijnen is niet enkel goed voor de natuur en je hond, maar getuigt ook van hoffelijkheid tegenover de andere bezoekers. De actie werd duidelijk meer dan gewaardeerd. 

Hondenlosloopzones

Honden horen in bossen en natuurgebieden aan de leiband. Wil je toch je hond vrij uitlaten? Bezoek dan één van onze vele hondenlosloopzones. Op deze plaatsen kunnen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, veilig vrij rondlopen en ravotten. Een overzicht van de hondenzones van Natuur en Bos vind je op www.natuurenbos.be/hondenzones. 

Meer informatie en handige tips vind je op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband.

Contacts

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos