dinsdag, 04 juli 2023

Gigantische handen in Museumtuin koesteren Pajottenland en Kasteel van Gaasbeek

In de Museumtuin van Gaasbeek verrezen onlangs in de siertuin twee gigantische handen van cortenstaal. Kunstenaar William Roobrouck was zo geïnspireerd door het uitzicht in de tuin, dat hij besloot er een werk op maat voor te maken. Zo ontstond “Koesteren”, een monumentaal kunstwerk als ode aan het prachtige landschap in het Pajottenland én het Kasteel van Gaasbeek.

William Roobrouck (Tienen, °1977) heeft al heel zijn leven een voorliefde voor vormen, ruwe materialen en handwerk. Als kind leerde hij boren, lassen en zagen in het atelier van zijn opa aan zee. Het was een jongen met een tomeloze energie en een onblusbare nieuwsgierigheid. Onder artiestennaam “Williams”, maakt William Roobrouck nu objecten, sculpturen, kunstwerken en designstukken. U kon zijn werk reeds bezichtigen in Knokke-Heist, het park van Beervelde, Londen of zelfs op Tomorrowland.

In oktober 2022 bezocht William voor het eerst de Museumtuin van Gaasbeek. Hij kwam er de sculpturenexpo van Art Valley in mei 2023 voorbereiden. Toen hij bovenop de historische trappen aan de siertuin stond, werd hij getroffen door de schoonheid van de vallei en het Kasteel van Gaasbeek. Hij voelde de nood om deze schoonheid te koesteren. Zo ontstond het idee van twee abstracte handen op de sokkels naast de trap. Het werk creëert een sterke motionele beleving in de Museumtuin.

De handen zijn gebaseerd op tekenwerk van Williams eigen handen. Het maakproces heeft vele maanden in beslag genomen. William doet namelijk alles zelf: van denkwerk, tekenwerk, laswerk tot plaatsing. Het kunstwerk is meer dan vijf meter hoog en weegt alles bij elkaar bijna tien ton. De plaatsing van het werk met een grote kraan was een waar spektakel. Nu staat het werk klaar om door alle bezoekers bewonderd te worden.

De Museumtuin van Gaasbeek ligt binnen het kasteeldomein van Gaasbeek. Deze tuin is een realisatie van het Agentschap voor Natuur en Bos, naar het model van een kasteeltuin van rond het jaar 1900. De tuin is ontwikkeld om een ode te brengen aan onze tuiniers, die toen van wereldklasse waren. Zij ontwikkelden teeltmethodes en planten die wereldwijd belangstelling wekten. In de Museumtuin vind je groenten, kruiden, bloemen, heesters en bomen die 100 jaar geleden in grote tuinen te vinden waren. De indrukwekkende collectie leivormen is wellicht de grootste in Europa.

Je kan de Museumtuin en het werk “Koesteren” tot 29 oktober bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10u tot 18u. Meer info: www.museumtuingaasbeek.be.

Contacts

Hilde Groenweghe

Verantwoordelijke business en events