woensdag, 06 maart 2024

Groengebied Drie Koningen open voor het grote publiek

Op zondag 17 maart wordt het groengebied Drie Koningen officieel geopend voor het grote publiek. Bezoekers kunnen het gebied en de aanpalende Verdronken Weide op eigen houtje ontdekken. Op verschillende plaatsen wordt bijkomende uitleg gegeven over dit nieuw gebied, de soorten die er voorkomen en de historiek.

Een vleugje geschiedenis

Drie Koningen maakt deel uit van het recent verlaten militair domein van Ieper, Kwartier Lemahieu. De kazerne werd na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en in 1952 in gebruik genomen, volop in de periode van de Koude Oorlog. Tussen 1953 en 1960 verhuisden militaire bedrijven, zoals een schoenenfabriek, confectieatelier, kledijstomerij en een metaalafdeling, vanuit Roeselare naar de nieuwe kazerne in Ieper.
Eind 2023 sloot Kwartier Lemahieu waardoor nu een deel van het groengebied kon opengesteld worden voor het grote publiek.
 

Waardevolle fauna en flora

Op de open graslanden bevonden zich tot 2015 grote antennes die functioneerden als internationale zendmasten voor militaire telefonie en telegrafie. Vanwege die antennes beheerde men het gebied als open grasland en bleef het gespaard van bemesting en pesticiden. Daardoor ontwikkelde er zich een waardevolle fauna en flora. In samenwerking met Regionaal Landschap Westhoek werden houtkanten, hagen, solitaire bomen en poelen aangelegd. Daarnaast werd een netwerk aan wandelpaden ingericht. Vandaag worden de graslanden beheerd als hooiland en/of graasweide, in goede samenwerking met lokale landbouwers. De nabijheid van belangrijke groen- en watergebieden (Verdronken Weide, Vestingen, Triangel, Vaart Ieper-Komen) versterkt de ecologische waarde van de Drie Koningen.

In totaal gaat het om een gebied van bijna 10 ha waarin een wandeltraject van 1,2 km werd aangelegd. Inwoners van de Witte Huizen zullen van het gebied gebruik kunnen maken om op een verkeersveilige manier tot aan de Rijselseweg en verderop de Verdronken Weide te wandelen.
 

Verdronken Weide groeit

In 2021 werd de Verdronken Weide uitgebreid door middel van een aankoop van 3 hectare. Een deel daarvan werd in 2021 en 2022 aangeplant als geboortebos voor kinderen geboren in Ieper. Dat was goed voor 7.500 nieuwe bomen. Op zondag 17 maart worden in de voormiddag enkele hoogstambomen aangeplant voor de sterrenkindjes van Ieper. In een latere fase komt er langs het wandelpad een picknickbank en wordt nog een poel gegraven.

Op zondag 17 maart, tussen 13u tot 16u, wordt Drie Koningen en de uitbreiding van de Verdronken Weide voorgesteld aan het grote publiek via een vrije wandeling. Langs een parcours geven gidsen uitleg over het nieuw groengebied Drie Koningen, de groene lobben rond Ieper, waterproductie en de geschiedenis van de Sint-Michielparochie. Daarnaast kun je in de vogelkijkhut terecht om vogels in de Verdronken Weide te spotten met deskundige uitleg van Natuurpunt.

Het evenement is een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, de Stad Ieper en Natuurpunt Westland.
 

Contacts

Mathieu Foré

Boswachter

Valentijn Despeghel

Schepen van natuur