Groenpool het Wonderwoud open voor het grote publiek
In 2021 ging de eerste spade in de grond voor de inrichting van het Wonderwoud. Vandaag ging het Wonderwoud officieel open en is iedereen welkom om te genieten, te struinen en te kuieren. Het Agentschap voor Natuur en Bos, stad Gent, de Vlaamse Waterweg en de gemeente Lochristi openden vandaag de eerste fase van het Wonderwoud voor het brede publiek.
In dit 35 hectare groot gebied valt heel wat te ontdekken. De inrichtingswerken zorgen ervoor dat het gebied kan uitpakken met heel wat troeven: drie architecturale toegangen, een hoogstamboomgaard en centrale onthaalplek, 5 kilometer wandelpaden, gezellige speelplekjes rond het zandtheater en zandkorrels, uitzonderlijke vergezichten op de grote centrale plas, natte speelnatuur nabij de woudplas en verblijfplekjes nabij het water. Maar de kers op de taart is de uitkijktoren van 25 meter van waaruit bezoekers het Wonderwoud zelf maar ook de haven, de torens van Gent en de hele omgeving kunnen bewonderen.
Goedele Van der Spiegel, administrateur-generaal bij Natuur en Bos benadrukt het belang van dit stukje natuur: ‘Meer en betere natuur voor Vlaanderen is onze missie bij Natuur en Bos. Die natuur hebben we in Vlaanderen hard nodig. Maar ook de buurtbewoners snakten naar deze plek. Voor vele buurtbewoners is dit al langer het (kruis)punt waar ze elkaar ontmoeten, waar ze samen van de natuur genieten. Tijdens de werken hebben ze hun plek even moeten missen. Maar nu kruisen onze paden elkaar hier weer en openen we samen het Wonderwoud. Dit wordt opnieuw hun bijzondere plek om natuur te beleven. Samen met de buurt, maar ongetwijfeld ook samen met vele andere nieuwe bezoekers uit Gent en omstreken’.
Wisselende omgeving
Het Wonderwoud is omgeven door landbouwgebied, bedrijvigheid, wonen en randstedelijke voorzieningen. Het contrast tussen de beboste groenpool en de omgeving maakt van het Wonderwoud een plek van bijzondere natuurbeleving. Onder meer door de jarenlange zandontginning ontstond hier een verscheidenheid aan open zandige en grazige plekken met talrijke grote en kleine plassen. En dat is een omgeving die kansen geeft aan soorten die het elders in Vlaanderen moeilijk hebben. Dat is onder meer zo voor de oeverzwaluw en de ijsvogel. De kansen voor die soorten hebben we dankzij de inrichtingswerken nog versterkt. Ook in de uitkijktoren vinden de oeverzwaluwen voortaan nestgaten.
Grillig, groeiend en veelzijdig
Het Wonderwoud heeft heel wat bijzondere karakteristieken: de grillige zandheuvels, het groeiende bos, het veelzijdige water en zeker ook de merkwaardige geschiedenis van het ‘Oud Vliegveld’. Op luchtfoto’s en kaarten zie je onmiddellijk de merkwaardige X-figuur. Dat is de contour van de twee landingsbanen van het vliegveld dat in de jaren ‘60 werd aangelegd. Het was bedoeld als economische stimulans voor de ontwikkeling van de haven, maar het vliegveld werd nooit afgewerkt en dus nooit gebruikt. Sinds de jaren ‘70 wordt op het terrein aan grootschalige zandontginning gedaan. Doorheen de tijd werden verschillende delen van het terrein uitgegraven en vervolgens opnieuw opgevuld. Het landschap van het ‘Oude Vliegveld’ werd hierdoor meermaals flink hertekend.
‘Openbaar groen is belangrijk voor het welzijn én de gezondheid van de mensen. Een park dichtbij is fijn, maar wie op zoek is naar méér – een lange wandeling, avontuurlijk spelen met kinderen of genieten van bijzondere flora en fauna – kan terecht in onze vijf grote ‘groenpolen’. Nu ook in het ‘Wonderwoud’!’, schepen voor Openbaar Groen Stad Gent Astrid De Bruycker.
Momenteel is al 35 hectare toegankelijk. De rest van het Wonderwoud zal in verschillende fases worden ingericht en opengesteld tot uiteindelijk zo’n 200 hectare. Het Wonderwoud is één van de vijf groenpolen van Gent. Daarnaast zijn er ook nog het Parkbos, de Vinderhoutse bossen, de Gentbrugse Meersen en het gebied Bourgoyen - Ossemeersen - Blaarmeersen - Sneppemeersen.
Meer informatie: natuurenbos.be/het-wonderwoud