zondag, 13 maart 2022

Grote nieuwe hondenzone “Aan de Leukens” in Pelt verwelkomt honden en hun baasjes

Het Agentschap voor Natuur en Bos richtte in samenwerking met de gemeente Pelt een hondenlosloopzone in ter hoogte van het doodlopend stuk van de Parkoever. Dit is een omheinde zone waar honden, steeds onder het waakzame oog van hun baasje, in alle veiligheid los kunnen rondlopen en spelen. Op zondag 13 maart knipten regiobeheerder Koen Thijs, burgemeester Frank Smeets en Bosland-voorzitster Leen Gielen officieel het lintje door. Vanaf nu is iedereen, met of zonder hond, van harte welkom.

Geduld wordt beloond

De Peltenaren hebben even moeten wachten op een losloopgebied voor hun trouwe viervoeters, maar nu is het zover. De hondenlosloopzone van 2,5 hectare groot is gelegen in het bos tussen de Parkoever, Fabrieksstraat, Duinenstraat en Bergeykseweg. De zone werd omheind met 772 meter schapendraad en is open genoeg om je honden goed te kunnen blijven zien. Er is ook  een zitbank om even uit te rusten.  Er zijn twee toegangspoortjes en een kleine parking langs de Parkoever. De locatie van de hondenzone werd gekozen omwille van zijn grootte, de toegankelijkheid en centrale ligging in het bos.

Feestelijke opening

Op zondag 13 maart werd de hondenzone feestelijk ingewijd door verschillende hondenclubs en -vrienden uit Pelt. Zij waren alvast tevreden. Bosland is dus weer een hondenlosloopzone rijker. Deze gigantische natuurkern van 6.517 ha in Noord-Limburg strekt zich uit over de gemeenten Hechtel-Eksel, Pelt, Peer en Lommel.  Leen Gielen, voorzitster van Bosland, kijkt goedkeurend toe: “ Al enkele jaren maakten hondeneigenaars ons attent op de behoefte aan een hondenlosloopzone. We zijn dan ook blij dat deze er dankzij de samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos gekomen is.”  Regiobeheerder Koen Thijs vult aan: “ We zijn verheugd dat we deze hondenlosloopzone vandaag kunnen openen. Als Agentschap proberen we zo goed mogelijk in te spelen op de noden van al onze bezoekers.” Bij de keuze van het gebied werd ook rekening gehouden met andere recreanten. Zo werd de mountainbikeroute in het bos een stukje omgelegd en voorzien van nieuwe uitdagende hindernissen.

Spelregels

Bij een hondenlosloopzone gelden een aantal spelregels. Zo is elke begeleider van een hond zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor het gedrag van zijn hond. “Ongelukjes” dienen verwijderd te worden.

Uit respect voor andere bezoekers, uit veiligheid voor zichzelf en om de natuur te beschermen, moeten honden in de andere delen van het bos aan de leiband.

Een overzicht van alle hondenzones kan je vinden op de website www.natuurenbos.be/hondenzones en. Meer informatie over de redenen waarom honden aan de leiband moeten in bos en natuur, lees je op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband.

 

Contacts

Thijs Koen

Regiobeheerder Lage tot aan Hoge Kempen