donderdag, 23 december 2021

Grote nieuwe hondenzone in de Duinbossen van De Haan

Net op de valreep voor het einde van het jaar hebben de groenarbeiders van Natuur en Bos nog eens het beste van zichzelf gegeven in de Duinbossen van De Haan. De nieuwe hondenzone is nu klaar. Honden, groot en klein, kunnen er naar hartenlust spelen, zonder andere recreanten voor de voeten te lopen.

Op 20 oktober 2021 werd het nieuwe beheerplan voor de Duinbossen van De Haan goedgekeurd door minister Zuhal Demir. De komende jaren zal Natuur en Bos, samen met de gemeente De Haan en de afdeling Kust, alles in het werk stellen om dit unieke gebied aan de kust nog beter in te richten, zodat de natuurwaarden nog stijgen en er voor de recreant nog meer te beleven valt.

‘Een van de eerste zaken die ik als boswachter wilde doen, was de hondenzone zo snel mogelijk inrichten. Er was alsmaar meer vraag naar een zone waar honden vrij los mogen lopen’, aldus boswachter Jeremy Demey.

Elke gezonde hond kan zich in deze volledig omheinde zone van 1,2 hectare volop uitleven. Het is een stukje bos met Corsicaanse dennen, er staan zitbanken en er zijn houtstapels aangelegd zodat de honden naar believen kunnen spelen, terwijl de baasjes hun honden op het gemak in het oog kunnen houden.

Let wel, een hondenzone is geen hondentoilet. ‘Ongelukjes’ horen dan ook te worden opgeruimd. De gemeente De Haan heeft daarom vuilnisbakken geplaatst, die ze regelmatig zal leegmaken.

Je kunt de hondenlosloopzone gemakkelijk terugvinden vanop de parking aan de Zwarte Kiezel. Van daaruit is het ongeveer honderd meter wandelen naar de hondenlosloopzone.

Om de rust in de kwetsbare natuur te bewaren, uit respect voor andere bezoekers en voor je eigen veiligheid is het verplicht om honden in de rest van het bos aan de leiband te houden.

Een overzicht van alle hondenzones kun je vinden op onze website www.natuurenbos.be/hondenzones. Meer informatie over de redenen waarom honden aan de leiband moeten in bos en natuur, lees je op www.natuurenbos.be/hondenaandeleiband.

Contacts

Evy Dewulf

Regiobeheerder Kust & Westhoek