maandag, 04 april 2022

Hyacintenfestival terug op volle kracht

In de tweede helft van april kleurt het Hallerbos opnieuw volledig paars. Na twee jaren met strenge coronamaatregelen verwachten we terug veel bezoekers die het prachtig spektakel van de wilde boshyacinten komen bewonderen. Om die toestroom in goede banen te leiden slaan de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos opnieuw de handen in elkaar. Zo zorgt de stad voor gratis shuttlebussen van De Lijn en zullen zo’n veertig vrijwilligers de bezoekers informeren en op het pad houden.

De wilde hyacint is een klein, uniek maar kwetsbaar bloempje. Op een beperkt aantal plaatsen in Vlaanderen zijn ze zo talrijk dat ze één keer per jaar een bos omtoveren tot een magisch paars tapijt. Dergelijk uniek natuurfenomeen wil iedereen zien en dat zorgt voor heel wat bezoekers vanuit alle windstreken. Het hyacintenfestival moet de stroom van bezoekers verzoenen met de kwetsbaarheid van de natuur.

“Binnenkort is het zover, dan kleuren onze hyacintenbossen weer prachtig paars. Nog dagelijks sta ik versteld hoe veelzijdig en aantrekkelijk onze Vlaamse natuur wel is. Ook onze voorjaarsbloeiers zijn heel aanlokkelijk, maar de wilde hyacinten spannen absoluut de kroon. Dat gaat voor een gezellige drukte zorgen die we met het hyacintenfestival in goede banen zullen leiden, want deze bloemetjes zijn even kwetsbaar als dat ze mooi zijn. Het Hallerbos is de plek in Vlaanderen met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten, met steeds meer bezoekers van overal te wereld. Nu de coronarestricties grotendeels achter ons liggen, wordt het tijd om onze natuur opnieuw maximaal uit te spelen en aan de wereld te tonen”, zegt Vlaams minister van Natuur en Toerisme Zuhal Demir.

Op www.hyacintenfestival.be vind je een overzichtskaartje met alle hyacintenbossen.

Wegwijs maken

Met het hyacintenfestival ligt de focus op de mensen wegwijs maken. Bewust maken dat er misschien een prachtig bos vlak bij hen ligt waar de hyacinten bloeien, bewust ook maken van het unieke ervan, en ja, ook vragen om op het pad te blijven en zeker niet op de bloemen te stappen. In Hallerbos staan tientallen vrijwilligers paraat om de bosbezoekers te helpen met het vinden van de mooiste plekjes of om verdwaalde wandelaars op het juiste pad te zetten. Daarvoor kunnen ze bezoekers een handige flyer meegeven met daarin een wandelkaart. Andere vrijwilligers ruimen zwerfvuil op en houden mee een oogje in het zeil opdat bezoekers op de wandelpaden en achter het lint blijven zodat ze de kwetsbare plantjes niet vertrappelen.

Stad Halle als hyacinten- en shoppingstad

Ook de manier waarop bezoekers naar het bos gaan, is belangrijk. Burgemeester Marc Snoeck van de stad Halle: “Een betoverend bos en een historische stad met tal van bezienswaardigheden (o.a. de Basiliek), leuke winkels en aangename horecazaken worden dankzij onze samenwerking met De Lijn op een vlotte manier met elkaar verbonden. We vragen bezoekers om zoveel mogelijk hun wagen thuis te laten en om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te komen. We voorzien gratis shuttlebussen tussen het station en het Hallerbos op 16, 17, 18, 23, 24 en 30 april en op 1 mei, telkens van 9 tot 20 uur. Aan het station bieden we van 16 april tot en met 1 mei de mogelijkheid om een gratis fiets te gebruiken.”

Raadpleeg www.hyacintenfestival.be

Contacts

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos

Carlijn Fronik

Toerismeconsulent stad Halle