dinsdag, 29 augustus 2023

Inrichting Gentse groenpool Wonderwoud gestart

Begin augustus werd gestart met de eerste fase van de inrichting van de groenpool Wonderwoud. Deze 5de Gentse groenpool wordt in totaal zo’n 200 hectare groot en krijgt heel wat extra natuur. Hij ligt deels in Oostakker en deels op het grondgebied Lochristi. Vandaag, 29 augustus 2023, gaven de projectpartners, het Agentschap voor Natuur en Bos, Stad Gent, de Vlaamse Waterweg en de gemeente Lochristi, het officiële startschot voor de inrichting van de groenpool. De openstelling is voorzien in het najaar van 2024.

Gefaseerde aanpak met veel aandacht voor natuur

De inrichting zal in verschillende fases verlopen. In een eerste fase wordt de noordwestelijke arm van het voormalig Oud Vliegveld aangepakt. Er wordt 35 hectare parkachtig gebied aangelegd met heel wat bijkomend bos (ongeveer 15 hectare) en heel wat natte natuur rond de huidige visvijver. Het is de bedoeling om in het Wonderwoud veel extra natuur te creëren, dit met heel veel respect voor de huidige ontwikkeling van fauna en flora. 

Na de eerste fase volgen nog fases die gekoppeld zijn aan de opvulling van de oude ontginningspunt door de Vlaamse Waterweg.

De inrichtingswerken fase 1 zullen ongeveer een jaar duren, wat betekent dat we afronden tegen het najaar van 2024. Na de werken wordt het Wonderwoud meteen opengesteld voor het grote publiek.
 
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Vanuit Vlaanderen zijn we altijd heel duidelijk geweest: dit nieuw Gents natuurgebied moet er komen. Meer groen in stedelijke gebieden is cruciaal: in tijden van droogte en hitte vormen zij de ideale bron van afkoeling. Wij zijn altijd vastberaden geweest deze prachtige groenpool nog groter, mooier en groener te maken. De investering die Vlaanderen hier doet zal dan ook rechtstreeks gaan naar een meer leefbaar en gezonder Gent.” 

Wandelen, mountainbiken en avontuur

Ook voor de bezoekers worden heel wat inspanningen gedaan. Er wordt 5 kilometer nieuw wandelpad aangelegd, een circuit voor mountainbikers en heel wat spelelementen die een bezoek aan het Wonderwoud avontuurlijk zullen maken. Als hoogtepunt wordt een kijktoren voorzien van 25 meter hoog van waarop je het hele gebied kan bezichtigen tot aan de drie torens van Gent.

“Niet iedereen heeft de luxe om een eigen tuin te hebben. Daarom blijven we investeren in grootschalig openbaar groen. Na de Gentbrugse Meersen, het Parkbos, de Bourgoyen-Ossemeersen – Blaarmeersen - Sneppemeersen en de Vinderhoutse bossen, krijgt nu ook het Noorden van Gent haar langverwachte groenpool. Met het Wonderwoud krijgen de Gentenaars er een prachtig gebied bij om te wandelen, sporten, spelen en van de natuur te genieten”, schepen voor Openbaar Groen Stad Gent Astrid De Bruycker.

Werfwandelingen voor buurtbewoners

Tijdens de werken sluiten we om veiligheidsredenen het Wonderwoud hermetisch af. Om omwonenden op de hoogte te houden van de voortgang van de werken organiseren de partners tijdens de werken een 2-tal werfwandelingen voor buurtbewoners.

Meer info

Contacts

Dries Desloover

Projectcoƶrdinator - Agentschap voor Natuur en Bos

Lien Braeckevelt

Stad Gent, kabinet Astrid De Bruycker