dinsdag, 21 mei 2024

Konikpaarden komen gallowayrunderen en Schotse hooglanders helpen met het beheer in het Osbroek

In het Osbroek worden binnenkort opnieuw konikpaarden ingezet voor het beheer. Om te voorkomen dat het Osbroek helemaal dichtgroeit tot een aaneengesloten bos worden er dieren ingezet om de natuur te beheren. Momenteel grazen al gallowayrunderen en Schotse hooglanders in het Osbroek. Vanaf vandaag krijgen ze hulp van konikpaarden. Een mix van soorten grazers is ideaal omdat ze elk een verschillend graaspatroon hebben wat zorgt voor een verscheidenheid in structuur. Deze verscheidenheid is ideaal voor heel wat insecten, vlinders en plantensoorten. Het doel van grazers inzetten voor het beheer is dan ook om de biodiversiteit binnen het Osbroek te behouden en zelfs te versterken. 

In het verleden stonden ook al konikpaarden te grazen in het Osbroek. De paarden konden toen helaas niet blijven omdat bezoekers de dieren voederden, waardoor ze aanhankelijk werden aan mensen. Dit zorgde voor bedelgedrag en bracht ook de veiligheid van de bezoekers in gevaar. 
We hopen dat de bezoekers de dieren deze keer niet gaan voederen en de dieren nu in alle rust hun beheerwerk kunnen uitvoeren. Bij het Osbroek werden ook borden opgehangen met de vraag om de dieren niet te voederen. Indien wel, en de dieren worden opnieuw aanhankelijk, zullen we ze opnieuw moeten weghalen uit het Osbroek.

Contacts

Reinhart Cromphout

Boswachter