dinsdag, 27 februari 2024

Leerlingen planten 2,3 ha extra bos in het Hobos

Pelt – 27 februari 2024 - Het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Pelt hebben de handen ineen geslagen met lokale scholen voor een bijzondere plantactie in natuurgebied Hobos. Deze plantactie zou normaal doorgaan op vrijdag 17 november en maakte deel uit van het Nationale Boomweekend. Helaas werd deze toen uitgesteld omwille van de slechte weersomstandigheden. Gelukkig waren de leerlingen nog even enthousiast om nu mee te komen planten.

Maar liefst 106 leerlingen van de Corneliusschool en Clementiaanschool kwamen het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Pelt helpen bij de boomplantactie in het natuurgebied Hobos. In het najaar 2023 viel de plantactie van het Nationale Boomweekend letterlijk in het water door de vele regen, maar de leerlingen waren nog altijd zeer bereid om nu 3750 jonge boompjes te komen aanplanten van onder andere wintereik, winterlinde, zomereik, haagbeuk, beuk en populier. Dit resulteert in een 2,3 hectare extra bos in het Hobos. De leerlingen hebben samen met de arbeiders van het Agentschap voor Natuur en Bos een fris en gezond loofbos aangeplant dat mooi aansluit om de andere bossen binnen het Nationaal Park Bosland.

Burgemeester Dennis Fransen sprak tijdens de plantactie: "Deze inspanningen om onze natuur te beschermen en uit te breiden zijn van cruciaal belang voor de toekomst van onze gemeente. Samen met onze scholen en partners zoals het Agentschap voor Natuur en Bos, zetten we ons graag in voor een groener en duurzamer Vlaanderen. Zo blijven we bouwen aan een aangename leefomgeving waarin natuur, mens en omgeving in harmonie samenleven."

Daarnaast liet de aanwezige minister van Omgeving weten : "Deze plantactie is een goed voorbeeld van wat we kunnen bereiken wanneer gemeenschappen, jeugdverenigingen en overheden samenwerken om onze natuur te beschermen en te vergroten. De campagne heeft als doel zoveel mogelijk mensen warm te maken om zelf ook deel te worden van de bosuitbreiding in Vlaanderen. Steeds meer mensen zijn zich bewust van de grote waarde van bos in hun omgeving. Niet alleen voor hen nu, maar ook voor hun kinderen en kleinkinderen later. Dit is het moment om actie te ondernemen"

De plantactie verliep succesvol, met enthousiaste leerlingen die met toewijding bijdroegen aan een groener Vlaanderen. De positieve energie en het gevoel van saamhorigheid waren gedurende de hele namiddag duidelijk voelbaar.

Meer weten over het Nationaal Park Bosland? Surf naar www.nationaalparkbosland.be

We koesteren dit grootste Vlaamse natuurmassief en laten het samen verder groeien tot een ecologische, attractieve en internationaal exemplarische regio waar onze huidige en toekomstige generaties in leven en beleven.

Contacts

Koen Thijs

Regiobeheerder Lage tot aan Hoge Kempen