donderdag, 12 oktober 2023

Meer pit in Roksempit!

Meer dan 200 kinderen palmen nieuwe speelzone Roksempit in tijdens de Week van het Bos

Gisteren openden het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Oudenburg de gloednieuwe speelzone ‘Roksempit’ in het natuurreservaat de Hoge Dijken. Een aantal natuurlijke hindernissen en houten constructies zorgen nabij de parking van de Grote Zaagbek voor een ideale mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving. Daarnaast krijgen de bezoekers via de nieuwe leerpadborden op een laagdrempelige en speelse manier info over de hoge biodiversiteit in en rond de Hoge Dijken.

Roksempit

De naam van de nieuwe speelzone komt niet uit de lucht vallen. In de volksmond is het natuurgebied de Hoge Dijken immers bekend als Roksempit. Er moest dus niet al te lang gezocht worden naar een toepasselijke naam voor deze nieuwe speelzone.

“Zulke dagen zijn altijd een hoogtepunt voor Natuur en Bos. Niets zo fijn als samen met een lokaal bestuur te investeren in een natuurgebied, en iedereen, groot en klein, het belang van natuur te laten inzien. Dit doen we hier door een fantastische speelzone aan te leggen, en nieuwe leerpadborden te plaatsen rond de vijver om te wijzen op de unieke fauna en flora in de Hoge Dijken.”, aldus Evy Dewulf, regiobeheerder Kust – Westhoek bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Iedereen naar buiten om te ravotten in Roksempit

Ravotten in het groen heeft niets dan voordelen: kinderen zijn buiten, het is goed voor lichaam en geest en helpt in de ontwikkeling van verschillende motorische en mentale vaardigheden. Gisteren konden de kinderen de nieuwe speeltoestellen en -installaties naar hartenlust uittesten. Op de klim- en stappalen, het evenwichtsparcours, de 6-voudige schommel, de kabelbaan, … kunnen kinderen zich naar hartenlust uitleven en leren ze o.a. klimmen, springen en landen, trekken en duwen, glijden en roteren. Medewerkers van Natuur en Bos en de stad Oudenburg legden hierbij de nodige creativiteit aan de dag en een aantal speeltoestellen werden aangekocht. Gisteren konden de kinderen ook nog deelnemen aan tal van andere activiteiten, waaronder een zoektocht, nestkastjes timmeren, een ritje op het vliegend tapijt, infostandjes en grime. 

“We zijn met het stadsbestuur van Oudenburg zeer verheugd dat we ons steentje konden bijdragen in de realisatie van deze nieuwe speelzone. In nauwe samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos hebben we hier mooie speelnatuur gecreëerd. Een ideale gelegenheid om onze jeugdige inwoners al springend, zwaaiend en klimmend kennis te laten maken met het natuurgebied de Hoge Dijken in het algemeen en speelzone Roksempit in het bijzonder”, aldus Romina Vanhooren, schepen van jeugd en Gino Dumon, schepen van milieu van de stad Oudenburg.

Scholen op bezoek tijdens de Week van het Bos

In het kader van de Week van het Bos kwamen verschillende scholen op bezoek naar de Hoge Dijken. Onder leiding van een aantal gidsen van Natuurpunt Gistel – Oudenburg en Hoge Dijken vzw kregen ze een rondleiding en staken ze heel wat op over de fauna en flora van de Hoge Dijken. De gidsen konden hierbij voor de eerste maal ook gebruik maken van de nieuwe leerpadborden.

De Week van het Bos (8-15 oktober) trekt dit jaar immers de kaart van de biodiversiteit.

Contacts

Evy Dewulf

Regiobeheerder Kust & Westhoek - Agentschap voor Natuur en Bos

Romina Vanhooren

Schepen van jeugd - stad Oudenburg