woensdag, 20 april 2022

Mooven en ravotten in het Parkbos

Deze namiddag ontdekten zo'n 400 kinderen het gloednieuwe multimovepad & het ‘speelbos Speelrijk’ in het Parkbos tijdens de Buitenspeeldag. Het multimovepad doorkruist het recent aangelegde speelbos Speelrijk en samen zorgen ze via natuurlijke hindernissen en houten constructies voor een ideale mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving.

+++Iedereen naar buiten om te mooven en ravotten in het Parkbos

Ravotten in het groen heeft niets dan voordelen: kinderen zijn buiten, het is goed voor lichaam en geest en helpt in de ontwikkeling van verschillende motorische en mentale vaardigheden.

“Met ingerichte speelzones en Multimovepaden willen we kinderen op een leuke en ontspannende manier laten ravotten en bewegen in een uitdagende en natuurlijke omgeving. We hopen dan ook om op deze manier de kinderen kennis te laten maken met onze prachtige natuurgebieden. Zo willen we hen, samen met hun familie en vrienden, het belang van groen en natuur in Vlaanderen laten inzien”, aldus Zuhal Demir, Minister van natuur.

Speelbos Speelrijk

Het recent aangelegde speelbos van maar liefst 16 hectare groot krijgt de naam ‘Speelrijk’. Deze geweldige belevingsplek met meerdere speelgrachten en wilgentunnels staat garant voor avontuur en ravotplezier. Boomstammen en hangbruggen over het water zorgen voor spannende oversteken. Kinderen kunnen er ook volop kampen bouwen en zich uitleven op de open plekken. Voor de allerkleinsten is er een afgebakende speelzone met zand en kleinere spelaanleidingen. Doorheen het speelbos slingert een wandelpad en tegen komende zomer zullen de (picknick)banken uitnodigen om er even te verpozen. Het speelbos Speelrijk kwam tot stand dankzij een goede samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos en het gemeentebestuur van De Pinte waarbij de kosten respectievelijk 80% door het Agentschap en 20% door De Pinte werden gedragen.

Multimovepad Parkbos

Het bewegwijzerde multimovepad van 4 kilometer - het eerste in de provincie Oost-Vlaanderen – start aan de onthaalzone tegenover parking den Beer (kruispunt Polderdreef / N60) in De Pinte.

Op de 6-voudige schommel, het evenwichtsparcours, het duikelrek, de metallofoon, de apenbrug, de twister … kunnen kinderen zich naar hartenlust uitleven. Ze oefenen op die manier 12 fundamentele bewegingsvaardigheden in zoals bijvoorbeeld klimmen, springen en landen, trekken en duwen en roteren. Het multimovepad loopt voor een stukje door het speelbos Speelrijk. Arbeiders van het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente De Pinte legden hierbij de nodige creativiteit aan de dag en een aantal speeltoestellen werden aangekocht.

Voor de realisatie van het multimovepad konden het Agentschap voor Natuur en Bos en het gemeentebestuur van De Pinte rekenen op de samenwerking met Sport Vlaanderen.

“Het speelbos Speelrijk en het nieuwe multimovepad zorgen voor een mooi aanbod aan speelruimte voor de nabijgelegen jeugdbewegingen en de gezinnen met kinderen. Het worden ongetwijfeld mooie ontmoetingsplaatsen voor jong én oud en we maken van de gelegenheid gebruik om er het geboortelint in aan te leggen", aldus Lieve Van Lancker, burgemeester van De Pinte.

Contacts

Jean-Pierre Nicaise

Boswachter Agentschap voor Natuur en Bos

Ilse Mertens

Coƶrdinator Parkbos

Ann Vandenbussche

Schepen van jeugd De Pinte

Joost De Ville

Consulent Sportieve Vrije Tijd Sport Vlaanderen