Natuur en Bos plant 7 hectare extra bos aan nabij het Heermeerspark in Evergem
Het Agentschap voor Natuur en Bos plant 7 hectare nieuw bos aan in de Kalevallei in Evergem. Dat zijn ongeveer 14 voetbalvelden. Volgend jaar komt daar nog eens 5,7 hectare bij. De aanplant zorgt voor verbinding met andere bosjes in de omgeving. Zodra de bomen voldoende gegroeid zijn, komt er een extra wandellus zodat de omwonenden en bezoekers kunnen genieten van het nieuwe bos.
In 2022 werd in het randstedelijk groengebied tussen het industrieterrein Durmakker en de woonkern van Belzele een bosbuffergebied van 23 hectare geopend: het Heermeerspark. Het is een gevarieerd landschapspark met open en gesloten boszones. Er zijn mooie wandelpaden met aandacht voor speelnatuur, en er is ook een uitkijkpunt en een speelbos.
Het Heermeerspark kwam tot stand onder impuls van de Seveso-richtlijn, waarbij de VLM van de Vlaamse regering de opdracht kreeg om binnen een veiligheidsperimeter 6 hectare te onteigenen en na sanering over te dragen aan Natuur en Bos voor bebossing. De gemeente Evergem en Natuur en Bos beslisten om voor dit bebossingsproject samen te werken. Bovenop de 6 hectare kocht de gemeente Evergem 8,5 hectare landbouwgrond aan, die samen met de aangrenzende 8,5 hectare van de Vlaamse Waterweg ook werden beplant.
De aanplant bestaat uit inheemse soorten: zwarte els, gewone esdoorn, ruwe berk, haagbeuk, es, grove den, trilpopulier, grauwe abeel, boskers, wintereik en zomereik, winterlinde, fladderiep en populier. De struikranden bestaan uit veldesdoorn, rode kornoelje, meidoorn, sleedoorn, kardinaalsmuts, Europese vogelkers, spork, hondsroos, Gelderse roos, geoorde wilg, lijsterbes en hazelaar. In totaal zo’n 24.000 bomen en struiken! Er werd zo veel mogelijk gebruik gemaakt van zogenaamd streekeigen plantsoen. Dat zijn bomen en struiken die afstammen van inheemse bomen, waardoor ze perfect zijn aangepast aan de groeiomstandigheden in onze streken. Het plantwerk werd uitgevoerd via het plantbestek van Natuur en Bos, dat gegund werd aan de firma Anrob uit Zele. Dankzij de 7 hectare extra van Natuur en Bos komt de teller nu op 30 hectare jong bos.
Het jonge bos moet eerst wat groeien en zal voorlopig nog niet toegankelijk zijn voor het publiek. Zodra het plantgoed sterk genoeg is, wordt er een bijkomende wandellus opengesteld, die verschillende boszones met elkaar verbindt. Het gebied sluit aan bij een dichtbebouwde woonwijk met veel jonge gezinnen, die nu al dankbaar gebruikmaken van het extra groen.