maandag, 06 februari 2023

Natuurbelevingszone Hertigem- en Liedekerkebos officieel geopend

Zondagnamiddag vond de officiële opening plaats van de natuurbelevingszone aan het Hertigem- en Liedekerkebos waarop alle Ternattenaars welkom waren. Deze realisatie van het partnerschap Plan Steenuil is er dan ook in de eerste plaats voor buurtbewoners. Daarnaast biedt de plek een uitvalsbasis voor bezoekers om het natuurdomein te gaan ontdekken.

Na toespraken door burgemeester Michel Vanderhasselt, schepen Geert De Feyter en boswachter Tom Brichau bracht Ternatse dichter Anne Vandergoten haar gedicht Ontmoeting dat gaat over de steenuil, de mascottesoort van het gelijknamige partnerschap voor meer natuur. Anne Vandergoten is ook landschapsdichter van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Een bordje met haar gedicht over de steenuil prijkt vanaf nu aan de ingang van de natuurbelevingszone.

De zone van ruim een hectare in de vorm van een omgekeerde driehoek ligt langs de spoorlijn Brussel-Gent en is goed bereikbaar via het spoorbruggetje aan de Dahlialaan.

Belevingsparel

Boswachter Tom Brichau: ‘De voorbije maanden maakten we hier een natuurbelevingszone met voor elk wat wils. De zone ligt er nog wat kaaltjes maar we wilden niet wachten op het lentezonnetje om er de mensen in de buurt en de bezoekers aan het bosrijke gebied welkom te heten. Deze plek wordt stilaan een belevingspareltje waar je kan picknicken, je ingehouden creativiteit kan losgooien in het openlucht-amfitheater of er van opvoeringen kan genieten. Kinderen kunnen zich uitleven op de speelstammen over de gegraven gracht. Bij slecht weer ben je welkom in de schuilhut.”

Langs fietssnelweg

Via wandelpaden zal je de ontluikende natuur in de belevingszone kunnen ontdekken, met streekeigen struiken, bomen en een hoogstamboomgaard. De zone ligt langs de fietssnelweg tussen Liedekerke en Brussel.

Schepen Geert De Feyter: "Met de natuurbelevingszone krijgen we een zichtbare realisatie van Plan Steenuil waarmee we dit mooie gebied en het plan beter in de schijnwerpers zetten. We verwezenlijken hiermee een nieuwe toegangspoort voor het gebied waar je kan verpozen en veilig je fiets kan achterlaten.”

Plan Steenuil

Plan Steenuil is een natuur- en mensgericht samenwerkingsverband van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, gemeenten Liedekerke en Ternat, Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Contacts

Geert De Feyter

Schepen van Omgeving

Tom Brichau

Boswachter Agentschap voor Natuur en Bos