zondag, 16 juni 2024

Nieuwe natuurloop in Kelchterhoef

Vlaanderen is sinds deze namiddag een natuurloop rijker. De nieuwe looplussen doorkruisen het natuurgebied Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren. Deze natuurloop biedt permanente parcoursen die lopers langs unieke natuur brengen. Zo komen mensen al sportend dichter bij de natuur.

Gezonde lucht tanken in het groen

Sporten is gezond, zowel voor de fysieke uithouding als de mentale veerkracht. Voeg er een groene omgeving en een portie natuurbeleving aan toe en je bekomt de ideale balans voor een deugddoende activiteit. De nieuwe natuurloop Kelchterhoef is het resultaat van een mooie samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, Sport Vlaanderen, het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren en het Regionaal Landschap Lage Kempen. Met de opening van deze nieuwe natuurloop telt Vlaanderen ondertussen 34 van deze permanent bewegwijzerde looproutes dwars door prachtige natuur. 

“Als minister van Natuur vind ik het niet alleen belangrijk dat er heel wat bos en natuur bijkomt, maar ook dat de mensen daar ten volle van kunnen genieten. Dankzij deze looppaden kunnen de mensen al sportend van al deze natuur genieten, zoals bijvoorbeeld van de meer dan 200 jaar oude monumentale Kastanjedreef die je hier terugvindt”, aldus de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir. “Natuur en sport gaan samen als geen ander. Daarvan wordt het bewijs bij deze nogmaals geleverd.” 

“Sport en natuurbeleving is een geweldige combinatie die zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid hun vruchten afwerpt”, zegt Tom Naômé, Consulent Sportieve Vrije Tijd van Sport Vlaanderen. “Met de natuurlopen willen we samen met het Agentschap voor Natuur en Bos zoveel mogelijk Vlamingen de kans bieden om hun geliefde loopsport in een mooie natuuromgeving te beleven.”

Natuurloop Kelchterhoef

De natuurloop Kelchterhoef bestaat uit 3 lussen die allen starten in de buurt van de Abdijhoeve. Met een lus van 6, 9 en 15 kilometer kan zowel de startende als de iets meer geoefende loper er dus zijn of haar hartje ophalen. De verschillende parcoursen bieden een mooie variatie aan oude bossen, open plekken en cultuurhistorische elementen. Zo loop je onder andere door de meer dan 200 jaar oude Kastanjedreef die destijds voor de verbinding zorgde tussen Houthalen en de abdij.

Bij de 9 en 15 km loop je ook in de buurt van de Plas, een zwemvijver van 20 hectare die tijdens de zomermaanden voor verkoeling zorgt. De variatie aan landschappen en de afwisseling zorgen alvast voor een unieke loopervaring.

“We zetten samen met de verschillende partners al langer in op zachte en natuurgerichte recreatie in en rond Kelchterhoef. We zijn dan ook verheugd dat deze natuurpracht in Houthalen-Helchteren vanaf vandaag ook al lopend ontdekt kan worden”, aldus burgemeester Alain Yzermans. 

Contacts

Lieven Lanszweert

Projectleider Natuurlopen - Agentschap voor Natuur en Bos

Tom Naômé

Consulent Sportieve Vrije Tijd – Sport Vlaanderen

Alain Yzermans

Burgemeester Houthalen-Helchteren