zondag, 13 februari 2022

Nieuwe natuurloop in Lommel

Vlaanderen is sinds zondagochtend een natuurloop rijker. De nieuwe looplussen doorkruisen vier prachtige natuurgebieden in Lommel: Sahara, Kolonie, Waaltjesbos en Kattenbos. De 100% natuurlopen vormen een permanent parcours dat lopers langs unieke natuur brengt. Zo komen mensen al sportend dichter bij de natuur.

Gezonde lucht tanken in het groen

Sporten is gezond, zowel voor de fysieke uithouding als de mentale veerkracht. Voeg er een groene omgeving en een portie natuurbeleving aan toe en je bekomt de ideale balans voor een deugddoende activiteit. De nieuwe natuurloop Lommel is het resultaat van een mooie samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, Sport Vlaanderen en het stadsbestuur van Lommel. Met de opening van deze nieuwe natuurloop telt Vlaanderen ondertussen al 33 van deze permanent bewegwijzerde looproutes dwars door prachtige natuur. 

“Als minister van Natuur vind ik het enorm belangrijk dat er enerzijds heel wat bossen en natuur bijkomen, maar anderzijds ook dat de mensen ten volle kunnen genieten van de natuur waar dat kan. Met de creatie van deze looppaden kunnen de mensen nu ook al sportend van al deze natuurpracht genieten,” aldus Zuhal Demir, minister van Natuur. “Het bewijs dat topnatuur en recreatie kunnen samengaan is bij deze geleverd.” 

“Sport en natuurbeleving is een geweldige combinatie die zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid hun vruchten afwerpt”, zegt Ben Weyts, Vlaams minister van Sport. “Met de natuurlopen willen we zoveel mogelijk Vlamingen de kans bieden om hun geliefde loopsport in een mooie natuuromgeving te beleven. Want sporters beleven meer, zeker buiten!”

Natuurlo(o)p(en) Lommel

De natuurloop in Lommel bestaat uit maar liefst 11 lussen in 4 verschillende natuur- en bosgebieden. Door de connecties tussen die verschillende gebieden zijn heel wat combinaties en dus ook afstanden mogelijk. Zo zijn de parcours van Kolonie, Sahara en Waaltjesbos met elkaar verbonden. Zowel de start-to-runner als de trail- en marathonloper zal er dus zijn of haar hartje kunnen ophalen. 

Kolonie
Ter hoogte van de tennisclub in de Sint-Bernardusstraat starten een blauwe lus van 3,1 km, een rode lus van 5,1 km en een zwarte lus van 7,1 km. De parcours brengen je door de bossen en de heide, langs de zandputten en het kanaal, en zorgen voor heel wat variatie. Via een bewegwijzerd verbindingstraject kan je aansluiting vinden op verschillende lussen van de Sahara.

Sahara
Aan de Soeverein starten een groene lus van 1,5 km, een fuchsia lus van 3,1 km, een paarse lus van 6,1 km en een zwarte lus van 10,5 km. De grote zandvlakte van de Lommelse Sahara lijkt op een miniatuurwoestijn. Er zijn echter ook helderblauwe meertjes, heidestroken en geurende naald- en loofbossen. De schilderachtige landschappen en de afwisseling zorgen voor een unieke loopervaring. 

Waaltjesbos
In dit jonge domeinbos van 205 ha op de grens met Mol en Balen liggen een blauwe lus van 5,1 km en een rode lus van 10,4 km. Het bos bestaat uit jonge aanplantingen van zowel naald-, loof- als gemengd bos. Er staan heel wat zomer- en wintereiken. Je kan er in alle rust genieten van de prachtige natuur. Via een verbindingstraject kan je connectie vinden met de loopparcours van de Sahara.

Kattenbos
Kattenbos kan je ontdekken via de rode lus van 4,8 km of de zwarte lus van 9,7 km. Deze natuurparel heeft een rijke historie. Je kan er genieten van zowel de heidepracht als van de krakende dennenbossen.

Bosland
Bovenvermelde natuurgebieden maken allemaal deel uit van Bosland, ook wel eens het grootste kindvriendelijke natuurgebied van Vlaanderen genoemd. “Dankzij de afwisseling van bossen, heiden, landduinen, rivieren, kanalen en graslanden mag Bosland zich ook een paradijs van biodiversiteit noemen. We zijn dan ook verheugd dat we in Lommel met zijn allen kunnen genieten van zoveel natuurpracht die vanaf vandaag ook al lopend ontdekt kan worden,” aldus burgemeester Bob Nijs. 

Contacts

Lieven Lanszweert

Projectleider Natuurlopen - Agentschap voor Natuur en Bos

Tom Naômé

Consulent Sportieve vrije Tijd – Sport Vlaanderen

Bob Nijs

Burgemeester Lommel