maandag, 24 juni 2024

Ontdek de schoonheid van de Limburgse Kempen met de nieuwe natuurloop Gerheserheide

Vlaanderen is sinds gisteren een natuurloop rijker. De nieuwe looplussen doorkruisen het natuurgebied Gerheserbossen en -heide op het grondgebied van de gemeenten Leopoldsburg en Ham. Deze natuurloop biedt permanente parcoursen die lopers langs unieke natuur in de Limburgse Kempen brengen, waardoor mensen al sportend dichter bij de natuur komen.

Gezonde lucht tanken in het groen

Sporten is gezond, zowel voor de fysieke uithouding als de mentale veerkracht. Voeg er een groene omgeving en een portie natuurbeleving aan toe en je bekomt de ideale balans voor een deugddoende activiteit. De nieuwe natuurloop Gerheserheide is het resultaat van een mooie samenwerking tussen de gemeentebesturen van Leopoldsburg en Ham, Sport Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos. Met de opening van deze nieuwe natuurloop telt Vlaanderen ondertussen 35 van deze permanent bewegwijzerde looproutes dwars door prachtige natuur. 

“Als minister van Natuur vind ik het niet alleen belangrijk dat er heel wat bos en natuur bijkomt, maar ook dat de mensen daar ten volle van kunnen genieten. Dankzij deze looppaden kunnen de mensen nu al sportend van al deze natuur genieten. Deze locatie heeft op dat vlak heel wat te bieden: denk aan de met dennenbossen begroeide duinen, of verrassende oude restanten van heide en ven,” aldus de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir. “We realiseren hiermee de achtste natuurloop van Limburg. Het bewijs dat natuur en sport samengaan als geen ander is hiermee nogmaals geleverd.”

“Sport en natuurbeleving is een geweldige combinatie die zowel voor de fysieke als de mentale gezondheid hun vruchten afwerpt”, zegt Tom Naômé, Consulent Sportieve Vrije Tijd van Sport Vlaanderen. “Met de natuurlopen willen we samen met het Agentschap voor Natuur en Bos zoveel mogelijk Vlamingen de kans bieden om hun geliefde loopsport in een mooie natuuromgeving te beleven.”

Natuurloop Gerheserheide

De natuurloop Gerheserheide biedt zes lussen doorheen een gevarieerd landschap van 300 hectare. De routes starten bij zwembad De Merel in Leopoldsburg en doorkruisen het gevarieerde natuurgebied Gerherserbossen en -heide. Met lussen van 2,5, 5, 7,5, 10, 12,5 en 15 kilometer kunnen zowel beginnende als ervaren lopers er hun hart ophalen.

Tijdens de tocht door zandgronden en met dennenbossen begroeide duinen, kunnen lopers genieten van de rust en de pracht van dit bijzondere gebied. Verrassende oude restanten van heide en ven, verbonden door zonovergoten paden, zorgen ervoor dat zeldzame dieren zoals havik, zwarte specht, nachtzwaluw en boskrekel zich hier thuis voelen.

De toekomstplannen voor het herstel van de hydrologie en het creëren van een gevarieerder landschap met meer afwisseling tussen bos en heide/graslanden beloven nog meer natuurpracht voor wandelaars en (hard)lopers. Mooie vooruitzichten dus! De variatie aan landschappen en de afwisseling zorgen echter nu al voor een unieke loopervaring.

“Sinds meer dan een jaar ben ik een regelmatige jogger in het natuurgebied Gerheserheide en de Immertse bossen. Minstens één keer per week kan je me er vinden, joggend met mijn hond Mirre. We zetten samen met de verschillende partners dan ook al langer in op zachte en natuurgerichte recreatie. Zo realiseerden we ter hoogte van het recreatiedomein de Merel een natuurlijke speelzone en we creëerden samen een multimovepad voor de kinderen. We zijn dan ook verheugd dat het aanbod aan loopparcoursen in de natuurpracht van de Gerheserbossen en - heide toegenomen is en vanaf vandaag ook volop ontdekt kan worden,” aldus burgemeester Wouter Beke van Leopoldsburg. 

“We zijn zeer tevreden dat er ook een startlocatie is aan Warande sport. Na een kort inlooptracé kunnen de lopers kiezen voor de lus van 10, 12,5 en 15 km,” aldus schepen van sport Patrick Bosmans van Ham. "Zo kan het gebied vanuit verschillende startplaatsen ontdekt worden. De lopers passeren onder andere in de buurt van de ‘Schans van Gerhees’ die al deels in ere hersteld werd. De natuurloop in Gerheserbossen en -heide biedt een perfecte gelegenheid om de rijke natuur van de Limburgse Kempen te ervaren.”  

Contacts

Lieven Lanszweert

Projectleider Natuurlopen - Agentschap voor Natuur en Bos

Tom Naômé

Consulent Sportieve Vrije Tijd – Sport Vlaanderen

Wouter Beke

Burgemeester Leopoldsburg

Patrick Bosmans

Schepen van Sport van Ham