vrijdag, 06 mei 2022

Opnieuw ooievaarsjongen in het Webbekoms Broek

Heuglijk nieuws! In een kunstnest op het Webbekoms Broek in Diest, dat deel uitmaakt van het provinciedomein Halve Maan, zijn er opnieuw ooievaarsjongen geboren. Voorlopig met zekerheid 2, maar vermoedelijk zit er minstens een derde jong in het nest dat nog niet kan waargenomen worden. Vorig jaar streek er een koppel ooievaars neer en kwam er een geslaagd broedsel. Het eerste sedert vele tientallen jaren in de provincie Vlaams-Brabant.

Het Agentschap voor Natuur en Bos en de provincie plaatsten twee kunstnesten op palen in de buurt van het bezoekerscentrum van het Webbekoms Broek. Na het overweldigende succes van vorig jaar was het vol spanning afwachten of de ooievaars, die normaliter steeds terugkeren naar hetzelfde nest, ook effectief hun weg terug naar het Webbekoms Broek zouden vinden. Op 4 maart van dit jaar was het dan zover, luid klepperend streek hetzelfde mannetje als in 2021 neer op het vertrouwde nest en enkele dagen later kreeg hij het gezelschap van zijn partner van vorig jaar. Na een paar dagen zwerven in de ruime regio weken de ooievaars niet meer van het nest. En liefde kan heel schoon zijn… want op 4 mei werd het eerste jong geboren.

Er worden  2 extra activiteiten georganiseerd door het bezoekerscentrum:

Op zondag 29 mei staan gidsen paraat om  iedereen de nodige info te verschaffen over het welzijn van onze ooievaars. Tijdens deze gratis wandeling om en rond de ooievaarspalen is er  bijzondere aandacht voor het biotoopherstel ten voordele van de ooievaar. De geleide wandelingen starten aan het bezoekerscentrum om 14uur.

Binnenkort is de tijd weer aangebroken om de jongen te ringen. De timing van de ringronde is cruciaal. Als de jongen te groot zijn, dan vliegen ze al weg. Zijn ze te klein, dan past hun ring nog niet en kunnen ze hem verliezen. Zijn ze precies oud genoeg, dan houden ze zich doodstil, terwijl ze twee ringen krijgen. Het Agentschap voor Natuur en Bos, de provincie Vlaams-Brabant en Bezoekerscentrum Webbekoms Broek nodigen u graag uit op de ringsessie door erkende vogelringers op 11 juni om 11 uur aan het bezoekerscentrum, Omer Vanaudenhovenlaan 48, 3290 Diest.

Contacts

Geert Coninx

Boswachter regio Demerland en Zuiderkempen