donderdag, 15 juni 2023

Overlast everzwijnen in Genk succesvol aangepakt

Reportage brengt aanpak en resultaten in beeld

Het everzwijn is helemaal terug in Vlaanderen. Die terugkeer zorgt helaas ook voor overlast. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen wagen everzwijnen zich steeds vaker en steeds dieper in onze woonwijken.
Daarom startte het Agentschap voor Natuur en Bos begin dit jaar samen met de stad Genk een leertraject om de everzwijnen in bewoond gebied te beheren. Met een mix van preventieve maatregelen, sensibilisering en verjagen, vangen of schieten, herstellen de faunabeheerders de rust in de Genkse woonwijken.

Natuur en Bos maakte een reportage in Genk om de aanpak en de eerste resultaten in beeld te brengen. Ontdek de reportage via natuurenbos.vlaanderen.be.

Terugkeer van everzwijnen

Sinds hun terugkeer in Vlaanderen vanaf 2006 nemen hun aantallen sterk toe en vinden we everzwijnen terug in Limburg maar ook in het oosten van de provincie Antwerpen en het zuiden van Vlaams-Brabant. Hun snelle terugkeer danken ze aan het feit dat ze zich zeer snel voortplanten. Door de klimaatopwarming stijgen hun overlevingskansen ook. We hebben nu minder strenge winters én extra veel eikels en bosvruchten om te eten.

Overlast in woongebied

Everzwijnen zijn voortdurend op zoek naar lekkers, ook in akkers en tuinen. Ze woelen graslanden om, maken gebruik van mais- en graanvelden en gaan in verstedelijkte gebieden op zoek naar een snelle hap, waaronder het vuilnis dat mensen achterlaten. In woonwijken voelen everzwijnen zich vaak ook relatief veilig, omdat ze er moeilijk bejaagd kunnen worden.

Nieuwe methoden voor beheer

Tijdens het leertraject rond everzwijnbeheer in Genk test een multidisciplinair team nieuwe beheermethoden uit en sensibiliseren ze de bevolking om zo tot een efficiënt everzwijnbeheer te komen in stedelijke context. Die ervaring willen Natuur en Bos ook toepassen in de rest van Vlaanderen. Het laartraject loopt nog tot eind dit jaar, maar de eerste reacties en resultaten zijn positief. Dat ontdek je in de reportage: natuurenbos.vlaanderen.be


Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Niemand wil ’s nachts wakker worden van lawaai en geknor, om nadien een omgeploegde tuin of kapot hekwerk aan te treffen. Vanuit Vlaanderen ondersteunen we het stadsbestuur om zoveel mogelijk vermijdbare schade te voorkomen. Het stevige terrein- en speurwerk van Natuur en Bos en de goede samenwerking met de getroffen Genkenaren zal ervoor zorgen dat de aanpak verder bijgestuurd wordt om zoveel mogelijk ellende te voorkomen.”

Contacts

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos

Frederik Thoelen

Bioloog – expert Everzwijnen