woensdag, 29 maart 2023

Paarse bloemenpracht tijdens Hyacintenfestival

In de tweede helft van april kleurt het Hallerbos opnieuw volledig paars. Om de toestroom aan bezoekers van over de hele wereld in goede banen te leiden slaan de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos met het Hyacintenfestival ook dit jaar de handen in elkaar. Gratis shuttlebussen en fietsen zorgen op piekdagen voor een vlotte verbinding tussen station Halle en Hallerbos. Boswachters en vrijwilligers staan paraat om verdwaalde bezoekers op het juiste pad te zetten en de kwetsbare bloempjes te beschermen. Ook in het centrum van de stad valt veel te beleven.


“De voorjaarsbloeiers in onze Vlaamse bossen en vooral onze wilde hyacinten genieten van internationale faam. In het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen vind je minstens tien bossen met paarse hyacintentapijten die de moeite lonen voor een bezoekje, al bevat het Hallerbos wel de grootste oppervlakte aan hyacinten. Dat maakt dit bos zeker door sociale media de laatste jaren bijzonder populair. Het Hyacintenfestival verzoent de stroom van bezoekers met de kwetsbaarheid van de natuur. Boswachters en vrijwilligers verwelkomen de vele duizenden hyacintenliefhebbers en vragen hen tegelijk om respect te tonen voor de natuurpracht door op de paden te blijven en de hond aan de leiband te houden”, vertelt Vlaams minister van natuur Zuhal Demir. 

Extra vrijwilligers welkom

“Elk jaar kunnen we rekenen op een hechte groep van enkele tientallen vrijwilligers. Toch kunnen we door de nog altijd stijgende populariteit extra vrijwilligershanden gebruiken”, stelt boswachter Thomas Boonen. “Hun taken zijn heel divers zoals bezoekers de mooiste plekjes helpen vinden, verdwaalde wandelaars op het juiste pad zetten, zwerfvuil opruimen en een oogje in het zeil houden opdat bezoekers op de wandelpaden en achter het lint blijven zodat ze de kwetsbare plantjes niet vertrappelen. Geïnteresseerden kunnen een mailtje sturen naar brabantsewouden.anb@vlaanderen.be en wij nemen dan met hen contact op.”

Stad Halle als hyacinten- en shoppingstad 

“Je kan je daguitstap naar het Hallerbos perfect combineren met een bezoekje aan onze historische binnenstad want ook daar valt veel te beleven”, zegt burgemeester Marc Snoeck. “Je hebt de imposante Sint-Martinusbasiliek, de vele restaurants, boetieks en winkels. De Hoornstraat dopen we om tot Bluebellstreet en kleurt voor de gelegenheid helemaal paars. Aanraders zijn ook streekmuseum den AST en mouterij van Roye." Schepen Bram Vandenbroecke vult aan: “Dankzij onze samenwerking met De Lijn verbinden we op een vlotte manier de binnenstad met het bos. We vragen bezoekers om zoveel mogelijk hun wagen thuis te laten en om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Gratis shuttlebussen tussen het station en het Hallerbos staan klaar op 15, 16, 22, 23, 29 en 30 april en op 1 mei, telkens van 9 tot 20 uur. Aan het station bieden we van 15 april tot en met 1 mei de mogelijkheid om een fiets te gebruiken.”

Meer info

Contacts

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos

Kevin Deceulener

Toerismeconsulent stad Halle