maandag, 21 maart 2022

Ravotten op het nieuwe multimovepad in Duinbossen De Haan

Gisteren ontdekten heel wat kinderen het gloednieuwe multimovepad in de Duinbossen in De Haan tijdens een heuse ravotnamiddag. Het multimovepad is het resultaat van een intense samenwerking tussen de gemeente De Haan, het Agentschap voor Natuur en Bos en Sport Vlaanderen. Het pad doorkruist een deel van de speelzone ‘Vossenhol’ en zorgt via natuurlijke hindernissen en houten constructies voor een ideale mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving.

Iedereen naar buiten om te mooven

Ravotten in het groen heeft niets dan voordelen: kinderen zijn buiten, het is goed voor lichaam en geest en helpt in de ontwikkeling van verschillende motorische en mentale vaardigheden.

“Met de Multimovepaden willen we kinderen tussen 3 en 12 jaar op een leuke en ontspannende manier laten ravotten en bewegen in een uitdagende en natuurlijke omgeving. We hopen dan ook om op deze manier de kinderen kennis te laten maken met één van onze prachtige natuurgebieden, en het belang van groen en natuur in Vlaanderen, samen met hun familie en vrienden, te laten inzien”, aldus Evy Dewulf, Regiobeheerder Kust – Westhoek bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

Joost De Ville, consulent Sportieve Vrije Tijd bij Sport Vlaanderen vult aan: “Met Multimove willen we de basismotoriek bij jonge kinderen op een pedagogisch verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde manier stimuleren. Door de kinderen op een leuke manier te laten bewegen, oefenen ze maar liefst twaalf fundamentele bewegingsvaardigheden in. Een goede motorische ontwikkeling zorgt ervoor dat kinderen ook op latere leeftijd actief blijven.”

Multimovepad doorheen het Vossenhol.

Het bewegwijzerde multimovepad van 2,5 kilometer start op de parking van ’t Schelpestik (Kennedyplein). De starttotem met vos nodigt er meteen uit om op ontdekking te gaan.

Op de klim- en stappalen, het evenwichtsparcours, het duikelrek, de xylofoon, de springcarrousel, de schommels, de katapult… kunnen kinderen zich naar hartenlust uitleven en leren ze o.a. klimmen, springen en landen, trekken en duwen, glijden en roteren. Kinderen kunnen er dennenappels gooien naar en doorheen woodspirits met de katapult schieten én een klein stukje afleggen op blote voeten.
Daarnaast kunnen ze uiteraard ook ravotten en kampen bouwen in de speelzone het Vossenhol. Arbeiders van het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente De Haan legden hierbij de nodige creativiteit aan de dag en een aantal speeltoestellen werden aangekocht.

“Met dit avontuurlijk parcours kunnen kinderen op een speelse manier de Duinbossen ontdekken. Al klimmend, gooiend, zwaaiend en springend verkennen ze dit mooie stuk natuur waar recreatie en natuur hand in hand gaan. Ideaal dus voor ouders en grootouders om het bewegwijzerde beweegpad samen met de kinderen te ontdekken”, aldus Hilde Dhont, Schepen van jeugd van De Haan.

Meer info

Lieven Lanszweert, Projectleider Multimovepaden, Agentschap voor Natuur en Bos, 0479/89.01.08, lieven.lanszweert@vlaanderen.be

Jeremy Demey, Boswachter Middenkust , Agentschap voor Natuur en Bos, 0493/89.27.13, jeremy.demey@vlaanderen.be

Tom Museeuw, Jeugddienst De Haan, 059/23.96.47, tom.museeuw@dehaan.be

Joost De Ville, consulent Sportieve Vrije Tijd Sport Vlaanderen, 0477/52.62.93, joost.deville@sport.vlaanderen