maandag, 30 mei 2022

Rozenfestival Coloma 2022: Ga lokaal!

In juni, dé rozenmaand bij uitstek, vieren we de koningin der bloemen met het jaarlijkse Rozenfestival. Drie weekends op rij vinden allerlei activiteiten plaats in en rond de rozentuin van Coloma. Daar hoort steeds een jaarthema bij. Dit jaar is dat thema ‘Ga lokaal!’. Korte keten, lokale producten en streekproducten worden extra in de verf gezet en zijn, naast de roos, de rode draad op de verschillende evenementen.

Sprookjesachtige rozen

Beeld het je in: 200.000 bloeiende rozen om je heen. Nee, het hoeft geen sprookje te zijn. In de rozentuin van Coloma (Sint-Pieters-Leeuw) zorgen de vele duizenden rozen voor een adembenemend kleurenpalet. Rozen in alle maten, kleuren en vormen. De meer dan 3000 verschillende soorten rozen uit 25 landen maken de rozentuin van Coloma uniek.

Om de roos in de kijker te zetten, organiseren de gemeente Sint-Pieters-Leeuw en het Agentschap voor Natuur en Bos samen het Rozenfestival. Een extra reden om af te zakken naar de prachtige rozentuin van Coloma.

11 juni: opening fototentoonstelling

Vanaf zaterdag 11 juni kan je in park Coloma onze nieuwe openlucht fototentoonstelling bewonderen. We deden hiervoor beroep op onze buren, de fotografen van het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) Brussel. Zij legden de voorbije maanden de omgeving van de rozentuin vast op de gevoelige plaat. Het resultaat kan je doorlopend bekijken op grote fotopanelen verspreid in park Coloma van 11 juni tot eind augustus. In het kasteel krijg je een boekje met het parcours en tekst en uitleg bij de verschillende foto’s.

19 juni: Rozenmarkt en workshops

Kom op zondag 19 juni van 14u tot 17u snuisteren tussen de kraampjes met rozen, rozenproducten, streekproducten, planten, lekkere gebakjes en drankjes, keramiek, glaswerk,… Er is voor elk wat wils!

Om 14u30 en om 16u zijn er gratis workshops rond het verwerken van rozen. Rozenverwennerij voor je huid of voor je smaakpapillen, jij beslist. Inschrijven kan ter plaatse op de Rozenmarkt, meer info vind je op de website.

26 juni: Rozenpicknick

We sluiten het Rozenfestival af op zondag 26 juni met een zalige picknick tussen de rozen. Bestel vooraf je picknickpakketten vol heerlijke streekproducten en haal deze zondagmiddag af in kasteel Coloma. Wij zorgen ook nog voor leuke kinderanimatie. Kies je favoriete plekje uit in het park en geniet met volle teugen!

"De roos is de koningin der bloemen, het symbool van liefde en tijdens het rozenfestival nu ook ambassadeur van de korte keten en lokale producten. Laat je vanaf 11 juni drie weekends lang helemaal betoveren door de pracht van deze unieke bloem in al haar soorten en maak kennis met lokale producten. In heel de wereld zijn ze gegeerd. Het wordt tijd dat we ze ook zelf meer omarmen", zegt Vlaams minister van Natuur en Omgeving Zuhal Demir.

Alle informatie over het Rozenfestival en de bestellink voor de Rozenpicknick vind je op www.rozenfestival.be.

vlnr: Bart Van Camp – Natuur en Bos, Hilde Groenweghe – Natuurinvest, Marleen De Kegel – schepen Sint-Pieters-Leeuw, fotograaf: Patrick Dedoncker

Contacts

Kristien Van Hecke

Contact Sint-Pieters-Leeuw

Hilde Groenweghe

Contact Natuur en Bos