woensdag, 01 november 2023

Storm Ciaran: code oranje in West-Vlaanderen, vermijd er bossen en natuurgebieden!

Morgen trekt storm Ciaran over Vlaanderen. Het KMI heeft code oranje aangekondigd voor de provincie West-Vlaanderen en code geel voor de rest van het land. Het Agentschap voor Natuur en Bos vraagt dan ook met aandrang aan recreanten om voorzichtig te zijn en vooral in West-Vlaanderen bossen en parken te mijden. Door hevige rukwinden kunnen immer takken afbreken en/of bomen omvallen, met onmiddellijk gevaar voor bezoekers. In de toegankelijkheidsregelingen van onze natuurgebieden wordt dan ook vermeld dat de toegang ervan bij stormweer op eigen risico is.

Bij stormweer code oranje is de kans groot dat natuurgebieden schade lijden. Omdat door de late herfstintrede er nog veel bladeren aan de bomen hangen zijn de takken gevoeliger voor hevigere windstoten. We vrezen dan ook voor veel omgewaaide bomen en afgebroken takken. Ook na de storm kan het nog gevaarlijk blijven in bos, park of natuurgebied omdat er onstabiele bomen en loshangende takken zijn die elk moment naar beneden kunnen vallen. Blijf dus ook zeker in het komende weekend nog waakzaam. Onze medewerkers ruimen zo snel mogelijk alles op, maar we vragen begrip voor moeilijker toegankelijke of beschadigde paden kort na de storm.

Natuur en Bos benadrukt steeds de lokale signalisatie te respecteren. Natuurgebieden kunnen fysiek zeer moeilijk afgesloten worden, maar parken of bepaalde deelgebieden bijvoorbeeld wel. Volg deze aanwijzingen dan ook steeds op.

Stormcodes en meer informatie worden ook aangegeven op de afzonderlijke domeinpagina’s van de verschillende natuurgebieden op www.natuurenbos.be/waarschuwingen.

Contacts

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos