donderdag, 17 februari 2022

Storm Eunice: vermijd recreatie in bossen en natuurgebieden!

Morgen, vrijdag 18 februari, trekt storm Eunice over Vlaanderen. Het KMI heeft ondertussen voor morgen code oranje vastgesteld voor de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Mogelijks wordt dat aan de kust nog bijgesteld naar code rood, de hoogste waarschuwingscode. Voor de andere provincies wordt code geel vastgesteld. Het Agentschap voor Natuur en Bos vraagt dan ook met aandrang aan recreanten om niet naar het bos te gaan. Door hevige rukwinden kunnen immers takken afbreken en/of bomen omvallen, met onmiddellijk gevaar voor bezoekers. In de toegankelijkheidsregelingen van onze natuurgebieden wordt dan ook vermeld dat de toegang ervan bij stormweer op eigen risico is.

Bij stormweer code oranje is de kans al zeer groot dat natuurgebieden schade lijden. Zeker na ook na de – matige – windkracht en regenval van de afgelopen dagen kan het voorkomen dat bomen en takken minder stabiel zijn. Ook na een storm kan het nog gevaarlijk blijven in bos, park of natuurgebied doordat her en der afgevallen takken of omgewaaide bomen kunnen liggen of loshangende takken zijn die elk moment naar beneden kunnen vallen. Onze medewerkers ruimen zo snel mogelijk alles op waar nodig, maar we vragen begrip voor moeilijker toegankelijke of beschadigde paden kort na de storm. Blijf dus ook zeker in het komende weekend nog waakzaam.

Natuur en Bos vraagt om steeds de lokale signalisatie te respecteren. Natuurgebieden kunnen fysiek zeer moeilijk afgesloten worden, maar parken of bepaalde deelgebieden bijvoorbeeld wel. Volg deze aanwijzingen dan ook steeds op.

Stormcodes en meer informatie worden ook aangegeven op de afzonderlijke domeinpagina’s van de verschillende natuurgebieden op www.natuurenbos.be.

Contacts

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Natuur en Bos