donderdag, 03 maart 2022

Vierde houtpark zorgt voor lokale verwerking van Vlaams hout

Het Agentschap voor Natuur en Bos organiseerde dit jaar voor de vierde keer een Vlaams Houtpark in het Meerdaalwoud te Oud-Heverlee. Tussen 20 januari en 17 februari konden kandidaat-kopers 270 stamstukken (599m³) bezichtigen van de beste houtkwaliteit die de bossen in Vlaanderen te bieden hebben. Op 17 februari werden de stammen verkocht aan de hoogste bieders voor een totaalprijs van 215.582,70 euro. 77% van de stammen waren FSC-gecertificeerd en ongeveer 70% van de stammen zal voor verwerking in België en de buurlanden blijven. Een parallelle verkoop van makershout voor ambachtelijke houtbewerkers was dit jaar een primeur. 

Sinds 2019 organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos een Vlaams Houtpark. Zo wil het lokale houtverwerkers de mogelijkheid geven om kwaliteitsvolle stammen per stuk aan te kopen. In tegenstelling tot een traditionele verkoop op stam, liggen de stammen verzameld op een houtpark. De kopers hoeven de stammen na aankoop enkel nog te transporteren. De stammen zijn het gevolg van windval na stormweer of werden gekapt in het kader van weldoordacht en duurzaam bosbeheer. Om het bos biodivers, ecologisch waardevol, toegankelijk en veilig te houden. Zo kapt Natuur en Bos exoten om plaats te maken voor inheemse lokale boomsoorten of oude bomen in het kader van de natuurlijke verjonging van een bos.

Liggende verkoop ambieert lokale verwerking van Vlaams hout

Een houtpark komt tegemoet aan een groot probleem bij klassieke verkopen van hout op stam: dat de beste en mooiste stammen vaak deel uitmaken van heterogene loten met ook minder mooie stammen. Een lokale verwerker die een bepaalde kwaliteitsstam wil, moet dan het hele lot kopen. Dat is vaak meer hout dan hij werkelijk nodig heeft. Het gevolg is dat de lokale houtverwerkingsbedrijven met grote houttekorten kampen, maar ook dat kwaliteitshout vaak onvoldoende gewaardeerd wordt qua prijs en toepassing. Dankzij een houtpark kunnen ook kleinere, lokale houtverwerkers de kwaliteit en houtsoorten kopen die hen interesseren. En dat in een korte keten die garandeert dat het hout optimaal zal worden gebruikt in een toepassing die lang meegaat (parket, trappen, fineer, …). 

Hout is uit de lucht gehaalde CO2

Tijdens z’n leven slaat een boom CO2 op die vastgehouden wordt in hout eens een boom geveld is. Hout is dus een duurzame en hoogwaardige grondstof die in bouwstructuren, meubels, vloeren, trappen… een blijvende ecologische meerwaarde biedt. Zo kocht vorig jaar het kuipersatelier van de brouwerij Boon enkele stammen voor biervaten die meer dan 200 jaar meegaan. 

Mooie prijzen, mooie verhalen

Ook dit jaar was de verkoop een succes, zowel qua opbrengst als qua bestemming van het hout. 40 bedrijven dienden een bod in waarvan er 26 effectief één of meer loten kochten. Onder hen 17 bedrijven die ook vorig jaar een stam kochten. De stammen vonden hun weg naar lokale zagerijen, rondhouthandelaars, een kuiperij, een trappenbouwer, twee fineerbedrijven, een schrijnwerker, een beeldhouwer van houtsculpturen, een scheepswerf en een bedrijf gespecialiseerd in waterbouwwerken.

De gemiddelde prijs bedroeg 360 euro/m³. Dat is 28% hoger dan in 2021. De inlandse eik leverde de hoogste prijs op (1239 euro/m³), gevolgd door tamme kastanje (769 euro/m³) en Amerikaanse eik (439 euro/m³). De totale opbrengst bedroeg 215.582,70 euro en wordt geïnvesteerd in projecten die de beleving en kwaliteit van de natuur vergroten.

Makershout

Voor de eerste keer organiseerde het Agentschap voor Natuur en Bos ook een veiling van kleine hoeveelheden buitengewoon hout voor ambachtelijke houtverwerkers. 34 mensen dienden een bieding in van wie 25 mensen daadwerkelijk een lot konden kopen. 108 loten vonden hun weg naar een kunstenaar, een fluitenmaker, een decorbouwer, een circulair atelier, een tuinaanlegger, (interieur)architecten, meubelmakers, houtdraaiers en liefhebbers van schrijnwerkerij en houtbewerking.
De totale opbrengst bedroeg 7000 euro. De hoogste prijs werd geboden voor een stam inlandse eik en de tweede hoogste prijs voor een ‘beuk met slaap’ die voor de zomer werd geveld en door de warmte mooi verkleurd was.

Meer informatie: