zaterdag, 16 april 2022

Vlaams minister Zuhal Demir opent Hyacintenfestival in Hallerbos

Hyacintenfestival terug op volle kracht na twee jaar afwezigheid

Dankzij het zonnigere, warmere weer van de laatste dagen komen de pimpelpaarse tapijten in onze Vlaamse hyacintenbossen meer en meer tot bloei. Hoog tijd dus om het Hyacintenfestival officieel te openen. Vlaams minister van Natuur en Toerisme Zuhal Demir kwam daarvoor vanmorgen naar het Hallerbos. Dit grootste en meteen ook populairste hyacintenbos van Vlaanderen, vormt vanaf dit paasweekend het hoofdpodium voor minstens twee weken hyacintenpracht.

Door de maartse buien en de aprilse grillen hielden de witte bosanemonen lang de bovenhand, maar de zonnewarmte doet nu de paarse hyacinten floreren en tovert het Hallerbos om in een sprookjesachtig paars tafereel. 

Ideale kruisbestuiving

“Onze Vlaamse hyacintenbossen zijn een fantastisch natuurfenomeen, uniek in de wereld. De opkomst van sociale media maakt onze fotogenieke boshyacinten populairder dan ooit. Zelfs vanuit Japan komen toeristen hier in groten getale naar kijken. Natuur en Toerisme maken hier de ideale kruisbestuiving, wat ik als minister van beide beleidsdomeinen alleen maar kan omarmen. Nu de coronarestricties voor een groot deel achter ons liggen, wordt het tijd om onze bijzondere natuur opnieuw maximaal uit te spelen en aan de wereld de tonen. Tegelijk dragen we zorg voor deze Europese topnatuur. We willen de kwetsbare bloemetjes koesteren zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen genieten, en dat voor altijd”, vertelt Vlaams minister Zuhal Demir.

Vandaar dat sinds 2017 de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos de handen in elkaar slaan en het Hyacintenfestival in het leven riepen. Vanaf dit weekend tot begin mei pakken ze het Hallerbos aan als een toeristische natuurattractie.

Gratis shuttlebussen

“Om verkeersdruk tegen te gaan moedigen we bezoekers aan om zoveel mogelijk te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar het bos te komen. Onze stad zorgt tijdens een aantal drukke dagen voor gratis shuttlebussen van De Lijn, tussen het station van Halle en het bos. Aan het station staan gratis huurfietsen klaar. Mensen die tóch met de wagen komen, loodsen we met signalisatie naar de bezoekersparkings. Onze politiediensten houden een oogje in het zeil en roepen op om reglementair te parkeren. Toeristen kunnen hun bosbezoek mooi combineren met een bezoekje aan onze binnenstad, rijk aan winkels en horeca. In de Oude Post loopt tot 1 mei een gratis expo van Piet Stockmans over porselein en op 24 april houdt de Sint-Martinusbasiliek opendeur”, aldus burgemeester Marc Snoeck.

Kale plekken

In het Hallerbos hebben boswachters en tientallen vrijwilligers hun handen vol om bezoekers te informeren en verdwaalde toeristen op het juiste pad te zetten. Ze delen flyers uit met daarop de drie hyacintenwandelingen. Ook op de infopanelen en rondom bomen prijken de wandelparcoursen. 

Regiobeheerder Patrick Huvenne: “Onze boswachters doen hun uiterste best om in deze drukke periode de bezoekersstromen in goede banen te leiden en wandelaars te vragen op het pad te blijven. Maar ons bospersoneel kan dat onmogelijk in haar eentje bolwerken. Gelukkig kunnen we jaar in jaar uit daarvoor ook rekenen op een hechte groep gemotiveerde vrijwilligers. De grootste bedreiging voor wilde hyacinten is betreding. Als de bladeren van de hyacinten worden platgelopen, maken ze het volgende jaar geen nieuwe bol aan. De oude plant wordt dan niet vervangen door een nieuwe. Betreding drukt ook de bodem samen waardoor het zaad niet meer kan kiemen. Dat zorgt voor kale plekken waardoor de kwetsbare hyacintentapijten op termijn helemaal zouden verdwijnen.”

Tip: bezoek andere hyacintentoppers

Raadpleeg www.hyacintenfestival.be om je bezoek aan Hallerbos voor te bereiden, met ook info over de gratis shuttlebussen en fietsen. 

Extra tip: wil je de drukte in het Hallerbos ontlopen en tóch genieten van hyacintenpracht? Bezoek een ander hyacintenbos dat absoluut de moeite loont. In het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen vind je er meer dan tien. Bekijk het overzichtsplannetje op www.hyacintenfestival.be.

Contacts

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos

Carlijn Fronik

Toerismeconsulent stad Halle