vrijdag, 07 oktober 2022

Week van het Bos: Minister van Natuur Demir gaat op ontdekking in het bos met de klas van haar dochtertje

Dit weekend begint opnieuw de Week van het Bos. Met deze campagne hoopt het Agentschap voor Natuur en Bos opnieuw duizenden kinderen het bos spelenderwijs te laten ontdekken. Hiervoor worden onder andere kant-en-klare lespakketten aangeboden voor zowel kleuter als lager onderwijs. Minister Demir gaf alvast het goede voorbeeld en trok samen met de kleuterklas van dochter Rozanne het bos in.

Op ontdekking in de natuur

Tussen 9 en 16 oktober trekken we met zijn allen de natuur in. Buiten spelen maakt ons immers gelukkiger én creatiever en het is goed voor de gezondheid. Rollebollen in de bladeren, rennen door de modder, kampen bouwen, het zalig après-gevoel van groene knieën en de geur van gras... Hoog tijd dus voor wat extra bosvitaminen deze herfst.

Het thema van deze editie is: ‘Ga op ontdekking in de natuur om de hoek’. Trek er dus samen met je klasgenoten, ouders en vrienden op uit in het bos, het park of een van de speelzones van het Agentschap voor Natuur en Bos.

“Bossen zijn onze grootste bondgenoten en de beste vrienden van onze kinderen. Met de Week van het Bos willen we zoveel mogelijk kinderen naar buiten krijgen om te genieten en te spelen in onze prachtige natuur. Daarom trok ik begin deze week naar de klas van mijn dochtertje Rozanne waar we samen het lespakket voor de kleuters ontdekten. Keileuke opdrachten waarbij de kinderen op een speelse manier dingen over en in de natuur leren ontdekken. Het is hopelijk de start van heel wat liefde voor bos en natuur.”, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.

Aanbod op maat van zowel kleuterscholen als lagere scholen

Met de campagne Week van het Bos wil het Agentschap voor Natuur en Bos leerkrachten opnieuw warm maken om in en met de natuur aan de slag te gaan. In nauwe samenwerking met BOS+ werden zowel voor de kleuters als de kinderen van de lagere school kant-en-klare lespakketten ontwikkeld. Via een schatkaart krijgen de kinderen allerlei opdrachten en uitdagingen voorgeschoteld. Aan beide lespakketten is ook een wedstrijd verbonden.

In samenwerking met en dankzij de prachtige beelden van Onze Natuur maakten we ook boeiende filmpjes over de eekhoorn, de bonte specht en het vliegend hert. Ideaal om in klasverband of gewoon thuis van te genieten.

“Ik wil dan ook een warme oproep doen aan alle juffen en meesters van de kleuter en lagere scholen in Vlaanderen en bij uitbreiding aan alle mama’s en papa’s om deel te nemen aan de Week van het Bos. Trek er deze week op uit. Laat je kinderen ravotten en helemaal één worden met onze prachtige natuur”, aldus minister Demir.

Bosfeest voor iedereen

Zin om er met het gezin of vrienden op uit te trekken naar het bos? Je kan volop genieten van een fikse boswandeling, al dan niet in combinatie met één van de vele speelzones. Grasduin zeker even door de week van het bos activiteiten die je vindt op www.weekvanhetbos.be en ga samen met de (klein)kinderen op avontuur. Er is voor ieder wat wils! 

Boscast Zwam FM mét activiteitenbundel

We ontwikkelden een gloednieuwe activiteitenbundel bij onze ‘boscast’ met de toepasselijke naam Zwam FM. Via 3 knotsgekke afleveringen kom je heel wat te weten over verschillende bosbewoners zoals Bo de Bonte specht, Hubert het Vliegend Hert en Wickedi Wolf. Duik dus met zijn allen het bos in, beluister de afleveringen en breng alle wa-wa-waanzinnige opdrachten uit de bundel tot een goed einde. Je hoort en leest het allemaal op www.zwamfm.be.

Waar wachten jullie nog op? Ga als de bliksem op ontdekking naar het bos en geniet met alle zintuigen van alle mogelijke bosgeuren en -kleuren!

Contacts

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos

Lieven Lanszweert

Coƶrdinator Week van het Bos