• 4
 • 3.88889
 • 4
 • 4
 • 4.117645
 • 3.8
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#poldersvankruibeke

Op een boogscheut van Antwerpen, in Kruibeke langs de Schelde ligt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Geen nood overstromen doet het slechts enkele keren per jaar.  Alle andere dagen van het jaar kan je zorgeloos wandelen, fietsen, spelen of vissen: het is allemaal mogelijk in de Polders van Kruibeke. Via de paden kan je je laten leiden door een gevarieerd landschap van slikken en schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied. Vergeet je verrekijker niet om dieren te spotten. Een uitstap meer dan waard!

 

De troeven

 • Fiets- en wandelparadijs
 • Watervallen van Kruibeke
 • Leefgebied van grote zoogdieren als ree, bever en otter
 • Kunstwerken zoals de Cosmogolem en Arcade
 • 30 meter lange wilgentunnel aan Kortbroek
Toon meer informatie

Bever in de Polders van KruibekeRuimte voor de rivier

De Polders van Kruibeke zijn een strategische schakel in het Sigmaplan.  Om Vlaanderen te vrijwaren van overstromingen worden, op strategische plaatsen langs de Schelde en haar bijrivieren, gecontroleerde overstromingsgebieden aangelegd . Bij gevaarlijk hoge waterstanden stroomt het water over de overloopdijk, zo worden overstromingen elders vermeden. De ringdijk landinwaarts beschermt het achterland.

Vlaamse uitvinding

In een deel van de polders bootsen we op een slimme manier de getijden na. Via een sluizensysteem stroomt er dagelijks een beetje Scheldewater het gebied in en uit. Hier ontstaat een brok dynamische getijdennatuur. Waar het hoogwater de laagste delen overspoelt, ontstaan slikken. Bij eb laat het wegtrekkende water een laagje slib achter, zo groeien de slikken langzaam uit tot schorren. Vanop de dijk heb je een prachtig overzicht op deze typische Scheldenatuur. Vlaanderen heeft dit innovatief concept ontwikkeld om veiligheid en natuurherstel in één gebied te combineren.

Topnatuur langs de Schelde

Alles samen groeit hier een aaneengesloten natuurgebied van 600 hectare. Door waardevolle biotopen zoals elzenbroekbos, slikken en schorren en weidevogelgebied, zal het gebied op Vlaams en Europees niveau een belangrijke bijdrage leveren aan de natuurdoelen. De Polders van Kruibeke kennen nu al een grote soortenrijkdom waar we best trots op zijn. Zoogdieren als ree, bever en sinds kort otter hebben het hier naar hun zin.

Tijdcapsules over weleer en weldra

Kriskras doorheen de polders tref je tijdcapsules: een combinatie van een rust- of picknickbank, vloertegels en een betonnen zuil met daarop hapklare informatie over het gebied. Topdesigner Stefan Schöning ontwierp het buitenmeubilair met de signatuur van de streek. Dankzij de streekverhalen, de bijzondere waarnemingen en anekdotes van de plaatselijke verenigingen, de gemeente en de lokale gidsen leer je het gebied door en door kennen.

Met steun van Europa

Het Life+ project Scalluvia zet voluit in op het herstel van de zeldzame elzenbroekbossen en kreken in de Polders van Kruibeke. Van september 2013 tot september 2018 maken het  Agentschap voor Natuur en Bos,  Waterwegen en Zeekanaal NV, de gemeente Kruibeke en de natuurvereniging Kruin hier samen werk van. Zo voelen zeldzame soorten, zoals de bittervoorn, de kleine modderkruiper, de blauwborst, de ijsvogel, het woudaapje en de purperreiger er zich binnenkort weer thuis.  We bekijken ook hoe we de bossen toegankelijker kunnen maken zonder de natuurwaarden te verstoren. Met wervende communicatie- en participatieacties willen we bovendien het maatschappelijke draagvlak voor het gebied verder uitbouwen.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
 • Lirographic

  "Voor een eindwerk heb ik een fotoreeks gemaakt over dit prachtige natuurgebied. https://www.flickr.com/photos/135117533@N08/albums/72157674318637475"

Infokeet Scheldelei

 • Infokeet Polders van Kruibeke

Ingang

Scheldelei , 9150 Kruibeke

Openbaar vervoer

Het busstation 'Kruibeke Veer' ligt bij de hoofdingang. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (24 votes)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.9 (18 votes)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (20 votes)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (16 votes)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4.1 (17 votes)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (20 votes)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt