- Overzicht
- Commentaren (1)
- Praktische info
#poldersvankruibeke
Op een boogscheut van Antwerpen, in Kruibeke langs de Schelde ligt het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Geen nood overstromen doet het slechts enkele keren per jaar. Alle andere dagen van het jaar kan je zorgeloos wandelen, fietsen, spelen of vissen: het is allemaal mogelijk in de Polders van Kruibeke. Via de paden kan je je laten leiden door een gevarieerd landschap van slikken en schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied. Vergeet je verrekijker niet om dieren te spotten. Een uitstap meer dan waard!
|
De troeven
- Fiets- en wandelparadijs
- Watervallen van Kruibeke
- Leefgebied van grote zoogdieren als ree, bever en otter
- Kunstwerken zoals de Cosmogolem en Arcade
- Natuurbelevingspad
- 30 meter lange wilgentunnel aan Kortbroek
Ruimte voor de rivier
De Polders van Kruibeke zijn een strategische schakel in het Sigmaplan. Om Vlaanderen te vrijwaren van overstromingen worden, op strategische plaatsen langs de Schelde en haar bijrivieren, gecontroleerde overstromingsgebieden aangelegd . Bij gevaarlijk hoge waterstanden stroomt het water over de overloopdijk, zo worden overstromingen elders vermeden. De ringdijk landinwaarts beschermt het achterland.
Vlaamse uitvinding
In een deel van de polders bootsen we op een slimme manier de getijden na. Via een sluizensysteem stroomt er dagelijks een beetje Scheldewater het gebied in en uit. Hier ontstaat een brok dynamische getijdennatuur. Waar het hoogwater de laagste delen overspoelt, ontstaan slikken. Bij eb laat het wegtrekkende water een laagje slib achter, zo groeien de slikken langzaam uit tot schorren. Vanop de dijk heb je een prachtig overzicht op deze typische Scheldenatuur. Vlaanderen heeft dit innovatief concept ontwikkeld om veiligheid en natuurherstel in één gebied te combineren.
Topnatuur langs de Schelde
Alles samen groeit hier een aaneengesloten natuurgebied van 600 hectare. Door waardevolle biotopen zoals elzenbroekbos, slikken en schorren en weidevogelgebied, zal het gebied op Vlaams en Europees niveau een belangrijke bijdrage leveren aan de natuurdoelen. De Polders van Kruibeke kennen nu al een grote soortenrijkdom waar we best trots op zijn. Zoogdieren als ree, bever en sinds kort otter hebben het hier naar hun zin.
Tijdcapsules over weleer en weldra
Kriskras doorheen de polders tref je tijdcapsules: een combinatie van een rust- of picknickbank, vloertegels en een betonnen zuil met daarop hapklare informatie over het gebied. Topdesigner Stefan Schöning ontwierp het buitenmeubilair met de signatuur van de streek. Dankzij de streekverhalen, de bijzondere waarnemingen en anekdotes van de plaatselijke verenigingen, de gemeente en de lokale gidsen leer je het gebied door en door kennen.
Met steun van Europa
Het Life+ project Scalluvia zet voluit in op het herstel van de zeldzame elzenbroekbossen en kreken in de Polders van Kruibeke. Van september 2013 tot september 2018 maken het Agentschap voor Natuur en Bos, Waterwegen en Zeekanaal NV, de gemeente Kruibeke en de natuurvereniging Kruin hier samen werk van. Zo voelen zeldzame soorten, zoals de bittervoorn, de kleine modderkruiper, de blauwborst, de ijsvogel, het woudaapje en de purperreiger er zich binnenkort weer thuis. We bekijken ook hoe we de bossen toegankelijker kunnen maken zonder de natuurwaarden te verstoren. Met wervende communicatie- en participatieacties willen we bovendien het maatschappelijke draagvlak voor het gebied verder uitbouwen.
-
Hondenloopzone
ca. 3.000 m² vrije losloopzone in Kruibeke en een losloopzone in Rupelmonde, in de rest van de Polders moeten honden aan de lijn.
info -
Lirographic
"Voor een eindwerk heb ik een fotoreeks gemaakt over dit prachtige natuurgebied. https://www.flickr.com/photos/135117533@N08/albums/72157674318637475"