Currently, there is no weather information available.

Praatbos

2.5
 • West-Vlaanderen: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3
 • 2.333335
 • 2.25
 • 2.666665
 • 1
 • 3.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#praatbos

Zijn naam doet het tegendeel vermoeden, maar het Praatbos is een oase van rust. Op verschillende plaatsen langs de wandeling staan poëzieborden, die dichters schreven ter gelegenheid van de opening van het bos. Je kan hier genieten van de rust en de natuur.

 

De troeven

 • Duitse militaire begraafplaats van Vladslo
 • Praatbospad
Toon meer informatie

Woelige geschiedenis

Het Praatbos lag tijdens de Eerste Wereldoorlog op minder dan 10 kilometer van de frontlijn. Het werd dan ook zwaar beschadigd. In het Praatbos hadden de Duitse troepen een verbandpost. Zowel het Duitse bezettingsleger als de plaatselijke bevolking kapte er massaal hout.
 

Gemengd bos

Het Praatbos is een gemengd bos, met lork en zomereik als dominante boomsoorten. Je kan er luisteren naar zangvogels als tjiftjaf, zanglijster en zwartkop. Ook de zeldzame stengelloze sleutelbloem en de Europese vogelkers kun je hier vinden.
 

Käthe Kollwitz

In het Praatbos ligt een Duitse militaire begraafplaats waar meer dan 25.000 gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog rusten. Hier staan de stenen beelden van het treurende ouderpaar, gemaakt door de Berlijnse kunstenares Käthe Kollwitz. Zij verloor haar 17-jarige zoon Peter op 23 oktober 1914 aan het front in het naburige Esen.

 • Praatbospad

  Kaart
 • Geleide wandelingen

  Indien u wenst kunt u een geleide wandeling aanvragen bij Luc Vanneste via luc.vanneste@myonline.be of 050 39 09 57.

 • Käthe Kollwitz-pad

  GPS Track wandeling van 8 km die passeert langs het Praatbos.

  Uitleg
 • Fietsknooppunt

  Fietsknooppunt 12 (Brugse Ommeland) ligt aan de rand van het Praatbos.

  Fietsknooppunten
 • Mountainbikeroute

  Mountainbikeroute van 48 km, die passeert langs het Praatbos.

  Route

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Blankaart

Het provinciaal Bezoekerscentrum De Blankaart is gelegen aan de rand van de overstroombare  IJzervallei te Woumen (Diksmuide), ondergebracht in een kasteel en omgeven door een fraai park.  Het vormt niet alleen de toegangspoort tot het aangrenzend natuurreservaat beheerd door Natuurpunt, maar ook van de achterliggende uitgestrekte IJzerbroeken, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.
 

Verrassend waterrijk in heden en verleden...

In het bezoekerscentrum kom je heel wat te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei. Niet alleen fauna en flora van natte gras- en rietlanden komen hierbij in beeld maar ook Plan Otter en de drinkwatervoorziening krijgen een prominente plaats in het verhaal.  Terwijl  in de wandelgangen een uitgebreide collectie opgezette dieren kunnen bewonderd worden, hangt in de Kamer van de baron de sfeer van het verleden.  Regelmatig zijn er tijdelijke thematentoonstellingen​.
 

Voor elk wat wils...

Aan de balie vind je meer info over de mogelijke activiteiten voor individuen,gezinnen, groepen en scholen.  Je kan er ook terecht voor de beste locaties om vogels te spotten of de mooiste fiets- en wandelmogelijkheden in de regio.  Er is o.m. elke eerste zondagnamiddag van de maand (14u30) een begeleide wandeling vanuit het bezoekerscentrum.
Bij de onthaalmedewerker kan je ook een drankje verkrijgen. Picknicktafels staan ter beschikking op het terras met zicht op het reservaat.

Via het bewegwijzerde Blankaartpad (9,6km) krijg je de mooiste indrukken van het gebied langs vooral zeer onverharde wegen waarbij laarzen meestal geen overbodige luxe betekenen.  Ongeveer halfweg is er de boerderij 't Madeliefje voor een drankje of een ijsje.  

De Blankaart ligt op 16,5 km van het Praatbos.

Ligging en bereikbaarheid

Het Praatbos ligt in Vladslo naast de Duitse militaire begraafplaats met zijn bekende beelden van het treurend ouderpaar gemaakt door de Berlijnse kunstenares Käthe Kollwitz.

Ingang

Houtlandstraat, 8600 Vladslo

Openbaar vervoer

Bushalte Vladslo Houtland ligt op 500 m. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.3 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.3 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.7 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt