kaart

Proclaimer databronnen belevingskaart

De belevingskaart biedt veel handige informatie, maar is nog niet volledig. Hier en daar kan er een natuurgebied, route of voorziening ontbreken. Daar werken we aan.

We maakten gebruik van meerdere bronnen voor de aanduiding van de natuurgebieden, routes en voorzieningen op de kaart. Hieronder lijsten we ze op en geven we meer uitleg.

Gebruikte bronnen voor de kaart
  • Agentschap voor Natuur en Bos
  • Toerisme Vlaanderen
  • TreinTramBusstappers: GR-paden en Groene Halte
  • Sport Vlaanderen
  • OpenStreetMap
groen

Agentschap voor Natuur en Bos

De afbakeningen van de natuurgebieden zijn gebaseerd op de Patrimoniumdomeinen van het Agentschap voor Natuur en Bos en de gebieden van het Sigmaplan. Enkele ontbrekende gebieden werden manueel ingetekend.

De puntlocaties van de blindenpaden, blotevoetenpaden, multimovepaden, mindermobielenpaden, natuuroases en mushroutes zijn gebaseerd op de omschrijving van het vertrekpunt.

De mushroute in Gewestbos Ravels werd gedigitaliseerd op basis van de kaart bij de toegankelijkheidsregeling van dat gebied.

De locaties van bezoekerscentra, cafés/eethuizen, eventlocaties, logies en vergaderruimten zijn gebaseerd op adressen en werden binnen Natuur en Bos verzameld.

De lijst van hondenzones die deel uitmaken van een toegankelijkheidsregeling werd aangevuld met hondenzones die binnen Natuur en Bos bekend zijn.

Ook voor vogel-/uitkijkpunten werd er een combinatie gemaakt van gegevens uit de toegankelijkheidsregeling en een lijst van uitkijkpunten die binnen Natuur en Bos bekend zijn. Die gegevens werden aangevuld met de uitkijktorens van Pin Je Punt. Enkel de uitkijktorens die binnen een straal van 1 kilometer rond een natuurgebied liggen, werden opgenomen.

Bij de visplaatsen worden enkel de openbare wateren opgenomen waar je met een Vlaams visverlof mag vissen.

Toerisme Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen biedt verschillende webservices aan voor het ontsluiten van data.

Voor de wandel-, fiets- en ruiterknooppunten wordt gebruikgemaakt van deze datasets:

Ook de virtuele wandelnetwerken werden toegevoegd op de kaart. Een virtueel wandelnetwerk bestaat uit knooppunten en trajecten die niet bewegwijzerd zijn. Je ziet dus geen palen en wegwijzers op het terrein, maar de knooppunten zijn er wel. Op onze kaart wordt in de pop-up vermeld of het al dan niet een virtueel knooppunt is.

Voor de locaties van sanitair en picknickbanken is Pin Je Punt de bron. Voor picknickbanken werken we met een straal van 500 meter rond een natuurgebied, voor sanitair is dat 100 meter.

De gebruikte service en een verwijzing naar de metadata vind je hier: https://toerismevlaanderen.be/nl/thema/fietsen/pinjepunt-output

TreinTramBusstappers

Sport Vlaanderen

Gegevens voor de natuurlopen en de mountainbikeroutes worden overgenomen via een API van Sport Vlaanderen die gehost wordt door RouteYou. Meer informatie vind je via de website van Sport Vlaanderen:

OpenStreetMap

Als achtergrondkaart wordt de service van OpenStreetMap gebruikt.

Op deze pagina