Landschapsbeeld
Regio
Limburg

Drielandenpark

Het Drielandenpark is een prachtig stukje Europa, gelegen tussen de steden Hasselt, Genk, Sittard-Geleen, Heerlen, Aken, Eupen, Verviers, Luik en Maastricht.

Het is ook de naam van een uniek samenwerkingsplatform over de grenzen heen: negen partijen uit België, waaronder het Agentschap voor Natuur en Bos, Duitsland en Nederland slaan sinds 2001 de handen in elkaar om de open ruimte te behouden en te versterken. Dit steeds in relatie tot de omliggende stedelijke gebieden.

Meer weten over dit project: www.drielandenpark.eu 

Project Habitat Euregio

In het project Habitat Euregio werken 13 natuur- en landschapsorganisaties uit Nederland, Duitsland en België samen om de groene infrastructuur te versterken en te vervlechten met de behoeften van de moderne maatschappij. Er wordt gewerkt aan de verbetering van leefgebieden van karakteristieke planten en dieren door natuurvriendelijke inrichting van landbouwgronden, bosranden en (veld)wegen. Daarmee worden deze gebieden tevens aantrekkelijker gemaakt voor recreanten.

Groene verbindingen die door het Drielandenpark lopen, zoals de beek-, rivier- en droogdalen van de Voerstreek, Heuvelland, Hoge Venen en het Maasdal worden verbeterd. Barrières die de bewegingen en verspreiding van flora en fauna beperken, worden opgespoord en waar mogelijk opgeheven. Uiteindelijk zal dit project leiden tot intensieve grensoverschrijdende samenwerking om natuur en landschap van hoge kwaliteit in de Euregio Maas-Rijn ook in de toekomst een goed verankerde plek te geven.

Op deze pagina