Landschapsbeeld
Regio
Vlaams-Brabant

OZON

OZON, acroniem voor Ontsnippering van het ZONiënwoud, was een Europees LIFE+ project dat de verschillende delen van het Zoniënwoud weer heeft verbonden.

Het project ging van start op 1 oktober 2013 en liep tot 30 juni 2018. Meer info op laymans-report-2018_LR.pdf (zonienwoud.be).

Doorheen de jaren werd het Zoniënwoud sterk versneden door verschillende autosnelwegen, spoorwegen en lokale wegen. Daardoor konden we nog moeilijk spreken van één bos, wat de beweging van dieren tussen die fragmenten bemoeilijkt. Het Life+OZON project bracht echter goed nieuws voor de dieren in het Zoniënwoud: hun onderbroken leefgebieden werden opnieuw met elkaar verbonden. Eén nieuwe boombrug, drie nieuwe en 18 bestaande tunnels en Ecoduct Groenendaal bieden de dieren een veilige passage onder en over de verkeerassen. Deze maatregelen maken deel uit van het Europese LIFE+ OZON project, maar een echte première zijn ze niet. De drie gewesten zetten zich namelijk al jaren in voor de ontsnippering van het Zoniënwoud.

Het Europse LIFE+ programma is het financieel instrument van de EU dat milieu, natuurbescherming en klimaatprojecten in Europa ondersteunt. LIFE+ OZON had een budget van ongeveer € 11 miljoen euro waarvan de Europese Unie tot € 3.36 miljoen bijdraagt. Het project was een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, het Agentschap voor Wegen en Verkeer, Leefmilieu Brussel en het Departement Omgeving. Ook de gemeenten Tervuren, Hoeilaart en Overijse namen een deel van de financiering op zich. Het Waalse Département de la Nature et des Forêts, gemeente Sint-Genesius-Rode en United Nations Environment Programme (UNEP) gaven symbolische steun.

Op deze pagina