Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering
Wist je dat een dier op zijn tocht door het Vlaamse landschap gemiddeld om de 300 meter een weg tegen komt? Die situatie noemen we 'versnippering’.
Ze zorgt ervoor dat dieren hun soortgenoten niet kunnen bereiken. Heel wat dieren sterven ook op de weg en hun aanwezigheid kan leiden tot verkeersonveilige situaties, bijvoorbeeld als het gaat om overstekende reeën of everzwijnen. Om die versnippering te doorbreken werkt Natuur en Bos mee aan het Vlaams Actieprogramma Ecologische Ontsnippering (VAPEO). Dit grootschalige investeringsprogramma wil belangrijke ingrepen aanpakken zoals natuurbruggen (ecoducten), ecotunnels, wilddetectiesystemen… verspreid over Vlaanderen. Dankzij deze ingrepen kruisen dieren veilig de weg en vergroten ze hun leefgebied. Dat is goed nieuws voor de verkeersveiligheid én de biodiversiteit. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters lanceerden het VAPEO op 23 september 2020.
- Meer informatie op Vlaanderen.be
- In het kader van ontsnippering worden ook alternatieve technieken bekeken, uitgetest en opgevolgd. Zo werd in 2019 een raster met 2 openingen en wilddetectiesysteem geplaatst aan de Kamperbaan. Dieren die willen oversteken, worden gedetecteerd en doen verkeerssignalisatie oplichten die chauffeurs waarschuwen hun snelheid te minderen. Dieren kunnen zo veilig oversteken. Onlangs voerde het INBO op vraag van Natuur en Bos een evaluatie van dat systeem uit om zicht te krijgen op de gevoeligheid en effectiviteit van dat systeem. Lees het rapport
- Volg ook de Facebookpagina Van Dier naar Daar voor meer nieuws over VAPEO