Landschapsbeeld
Regio
Antwerpen

Wilde Westen

Ontdek 500 hectare natuurgebied in het Wilde Westen.

Welkom in het Wilde Westen

Maar liefst 500 hectare natuurgebied kan je ontdekken in het Wilde Westen. Nu al ontsluiten verschillende wandel- en fietspaden verrassende staaltjes natuurschoon. Maar de komende jaren komen er steeds meer verbindingslussen bij. 

De namen Sint-Annabos, BlokkersdijkVlietbosHet Rot, Middenvijver, Burchtse Weel, Galgenweel,… zullen bij velen bekend in de oren klinken. Ooit een grote polder in de bocht van de Schelde en in de loop van vorige eeuw opgespoten om de stad van de toekomst een plek te bieden. Zo ver is het niet gekomen en wat bleef, was een door snelwegen en lanen opgedeeld gebied. Haast een beetje vergeten, werden ze deel van die grote groene long tussen de stad en de dorpskern van Zwijndrecht. Na de Oosterweelwerken op Linkeroever, zullen de gebieden niet langer op zichzelf staan. Met ecotunnels, een heus ecoduct, een parkbrug en het verdwijnen van de drukke Charles de Costerlaan wordt de basis gelegd voor meer dan 500 hectare aaneengesloten bos en natuur ontsloten door een netwerk van fiets- en wandelpaden.

Voor mens en natuur

Het Agentschap voor Natuur en Bos maakte samen met verschillende partners een inrichtingsplan voor deze grote groene ruimte. Het gebied is dan ook divers, van de strengst beschermde natuur tot plekken voor sport, spel en festiviteiten, van kurkdroog tot kletsnat, van weidse zichten over water tot de beslotenheid van bos. 

Met dit plan realiseren we een gebied dat rijk is aan natuur, klimaatrobuust, beleefbaar en klaar voor de toekomst. De ideale start voor een verkenning van de unieke natuur die de Scheldevallei te bieden heeft.

KATR!NAHOF, eerste toegangspoort 

KATR!NAHOF, campus Blancefloerlaan is de eerste toegangspoort. Ze voorzien een dagbesteding voor volwassenen met een handicap. Maar je kan vanaf de campus ook het Wilde Westen ontdekken. 

Ontdek het Wilde Westen met een gids

Zin in schaduwrijke bossen, een wandeling langs de Schelde of vogels spotten op een van de vele plassen? Leer elk Wilde Westen natuurgebied met zijn unieke decor en bewoners kennen van op de eerste rij! Natuurpunt organiseert tweemaandelijks een natuurwandeling vanuit toegangspoort KATR!NAHOF. 
Meer informatie over de wandelingen 

Vrijwilligers gezocht

Wil je samen met de bewoners vogelnest-of vlinderkasten maken, een wandelpad uitstippelen, een wandeling begeleiden, info-posters maken, bezoekers ontvangen en hen onthalen met een drankje, kleine klussen opknappen, enz... neem dan contact met Els Claus (0475 56 23 09 of linkeroever@natuurpuntwaasland.be). 

Op deze pagina