Currently, there is no weather information available.

Raspaillebos

3.71831
 • 3.92857
 • 4.07143
 • 3.18182
 • 3.875
 • 3.333335
 • 3.833335
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#raspaillebos

De troeven

 • Rijke populatie aan roofvogels
 • Naast de Bosberg, de stevige kuitenbijter uit de Ronde
 • Sprookjesachtig stukje Vlaamse natuur
 • Rijke biodiversiteit
Toon meer informatie

Fauna en flora

In het bos ontspringen tal van bronnen. In het voorjaar vormen de oevers van de bronbeekjes kleurrijke linten met pinksterbloem, dotterbloem en speenkruid. Op de hellingen doen wilde narcis, daslook, wilde hyacinten en sleutelbloem uitbundig mee aan dit kleurenspektakel.

De brede bosrand van struiken en ruigtekruiden vormt een lichtrijke overgang tussen het bos en de omliggende akkers. In deze overgangszone heerst een specifiek microklimaat, waar heel wat zoogdieren (wezel, hermelijn, bunzing,…), vogels zoals zwartkop, nachtegaal en geelgors en insecten zoals kleine ijsvogelvlinder en sleedoornpage van profiteren.
 

De bossen rond de Bosberg  

Het Raspaillebos behoort, samen met het Moerbekebos en het Karkoolbos, tot een 150 ha groot bosgebied op de flanken van de Bosberg. De Bosberg is niet alleen de stevige kuitenbijter uit de Ronde van Vlaanderen. Samen met de andere beboste hellingen tussen de Mark en de Dender vormt ze een belangrijk richtpunt voor tienduizenden vogels op hun jaarlijkse trek naar het zuiden. De rijke populatie van roofvogels in het bos – buizerd, torenvalk, wespendief, havik, steeunuil – getuigt van een gezonde voedselpiramide in het bos. In de IJzertijd behoorde het Raspaillebos - net als het Zoniënwoud - tot het immense Kolenwoud.
 

Beheer

Het Oud-Vlaamse ‘raspe’ (schaven, raspen) verwijst naar het traditionele hakhoutbeheer in dit bos. Om de twaalf tot achttien jaar worden oude stronken van bomen en struiken tot aan de grond afgezet. Hier schieten nieuwe loten uit, die tot aan de volgende kapbeurt verder uitgroeien. Op plaatsen waar dit hakhoutbeheer in eer gehouden wordt, groeien zeldzame planten als de eenbes, bos- en de grote keverorchis.

De inrichting van het Raspaillebos is een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en het Natuur- en milieueducatief centrum De Helix.
 

 • Uitgestippelde wandelingen

  Het Raspaillebos heeft 5 uitgestippelde wandelingen: Aardgaswandeling (7,7 km), Boerenlandschap (4 km), Raspailleboswandeling (3,7 km), Venster op het landschap (2,5 km) en Bosbergwandeling 2 km.

  Zie kaart
 • Wandeling in Raspaillebos

  Wandeling van 8 km.

  Routeyou.com
 • Stiltewandeling Markvallei

  Wandeling van 12,5 km.

  Routeyou.com
 • Wandelknooppunten

  De knooppunten 10, 12, 24 27, 30, 32, 618, 619 liggen in of vlakbij het Raspaillebos.

  Wandelnetwerk
 • Mountainbike

  In de omgeving is het heerlijk mountainbiken.

  plan je route

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Steve

  "Mooi bos. Op korte tijd veel gezien (2 uilen, heel snel in de vlucht), een ree, en een buizerd. Als dier- en vogelliefhebber kan ik hier alleen maar heel gelukkig van worden :-)"

Ingang

Natuur- en milieueducatief centrum De Helix, 9506 Grimminge

Openbaar vervoer

Aan het station van Geraardsbergen brengt bus 76 (Appelterre – Zandbergen – Geraardsbergen – Overboelare) je tot aan de halte Hoogvorst, op een kleine kilometer van De Helix. Of je reserveert belbus 370, die je vlak bij De Helix afzet.
Aan het station van Geraardsbergen kan je ook bus 77 (Geraardsbergen – Waarbeke – Denderwindeke) tot aan de halte Bosberg, vlak bij het Raspaillebos, nemen.
Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Parking

Er is een ruime parking aan De Helix. Verder is er een kleinere parking aan de voet van de Bosberg langs de Kapellestraat (9500 Geraardsbergen). Ook op de top van de Bosberg kan je parkeren langs de Heirbaan aan Eetcafé El Faro (1570 Galmaarden).
Natuur- en milieueducatief centrum De Helix ligt aan de voet van de Bosberg. Het centrum wil je dichter bij de natuur brengen en je op een boeiende en creatieve manier aanzetten tot milieuvriendelijk gedrag. De permanente tentoonstelling, vrij toegankelijk, nodigt je uit om een rondreis te maken in de streek van Dender en Mark.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.9 (14 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.1 (14 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.2 (11 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (8 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (12 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.8 (12 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?