Currently, there is no weather information available.

De Reukens

2.62963
 • Antwerpen: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3.333335
 • 2.25
 • 2.75
 • 1.75
 • 2.2
 • 3.25
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#dereukens

Welkom in De Reukens, gelegen in de vallei van de Wullebeek, tussen een verleden als intensief landbouwgebied en een toekomst als natuurgebied. Fietsers kunnen via het Reukenspad door het gebied. Wil je het gebied al wandelend verkennen, dan kan dat via een wandellus of via het Reukenspad.

Begin mei starten er graafwerken aan een nieuw overstromingsgebied De Raafkens. Het overstromingsgebied gaat deel uitmaken van het natuurgebied De Reukens. De werken starten op maandag 2 mei en zullen ongeveer 80 werkdagen in beslag nemen Meer info over de werken kan je hier lezen. 

De troeven

 • Het Reukenspad passeert door het gebied
 • Een mooie wandellus
 • Een leuke picknickplaats
 • Boomgaard met schapenweide
 • Vlakbij het centrum van Aartselaar
Toon meer informatie

Bossen en graslanden

De Reukens heeft nog steeds de landschappelijke structuur van in de 18e eeuw. Toen waren bossen amper bepalend voor het landschap, ondertussen zijn door het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Aartselaar heel wat gronden aangeplant met streekeigen boomsoorten zoals zomereik, wintereik, wilg, hazelaar,…

Dit zorgt voor een geschikt leefgebied voor heel wat zangvogels zoals fitis, tjiftjaf, grasmus, heggenmus, winterkoning, roodborst, zwartkop……. En voor zoogdieren zoals haas, vos, steenmarter, bunzing en ree.

Kleine landschapselementen

In De Reukens zijn kleine landschapselementen zoals hagen en houtkanten van groot belang. Knotwilgenrijen en hoogstammige fruitbomen zijn een schuiloord voor de steenuil. Vlinders en bijen houden van het voedsel en de luwte dat ‘kleine’ landschapselementen bieden. Ook de torenvalken gebruiken graag de open ruimte en houden van een gevarieerd landschap om hun voedsel te zoeken.

Ideale plek voor kikkers, padden en salamanders

In het gebied was er oorspronkelijk 1 poel. Om kikkers, padden en salamanders alle kansen te geven zijn er extra poelen gegraven en komen er in toekomst nog meer bij. Dit is ook ideaal voor libellen en andere insecten. De Wullebeek is in het landschap een structuurbepalende factor, afgeboord met natuurlijke graasweiden en hooilanden. De beek krijgt extra kansen om te meanderen.

Wandelen en fietsen in de Reukens 

Het Reukenspad doorkruist het gebied van noord naar zuid: een korte en verkeersveilige wandel- en fietsroute tussen Aartselaar, Koekoek-Lindenbos en Boom. Of ontdek het gebied via de virtuele wandelknooppunten. Kinderen kunnen zich amuseren op de speelberg en in het speelbos. Honden mogen los in de hondenloopzone, in de rest van het gebied moeten ze aan de leiband.

Overstromingsgebied De Raafkens

Aan de Halfstraat in Aartselaar realiseerde de provincie een retentiebekken. Een stuk inbuizing werd verwijderd om de Wullebeek meer ruimte te geven. Zo is er minder kans op wateroverlast in het stroomafwaarts gedeelte van de waterloop. En kan de Wullebeek ook meer meanderen. 

 • Het Reukenspad

  Een korte en verkeersveilige wandel- en fietsroute tussen Aartselaar, Koekoek-Lindenbos en Boom.

  Folder met kaart
 • Wandellus

  In de Reukens met uitjes naar de Heimolen en de Leonarduskapel.

  Verkooppunten wandelkaart
 • Geleide wandelingen

  Wandelingen georganiseerd door Natuurpunt Aartselaar.

  Natuurpunt Aartselaar
 • Reukenspad

  Een korte en verkeersveilige wandel- en fietsroute tussen Aartselaar, Koekoek-Lindenbos en Boom, doorkruist het gebied van noord naar zuid.

 • Hondenzone

  Een plek waar je je hond kan laten ravotten. Er is ook een vuilnisbak voorzien voor hondenpoep.

  Meer info over hondenzones

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Reukens is gelegen tussen de valleien van Rupel en Nete.

Ingang

Langlaarsteenweg, 2630 Aartselaar

Met de fiets

Het Reukenspad, een korte en verkeersveilige wandel- en fietsroute tussen Aartselaar, Koekoek-Lindenbos en Boom, doorkruist het gebied van noord naar zuid. 

Met de auto

Je kan het gebied bereiken via de Boomsesteenweg (A12) en dan draai je de Langlaarsteenweg in.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.3 (6 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.3 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.8 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 1.8 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.2 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (4 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?