Currently, there is no weather information available.

Rijtmeersen

3.37931
 • 4.42857
 • 4.6
 • 2.6
 • 3
 • 1.5
 • 3.2
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#rijtmeersen

De Rijtmeersen is een klein maar knap natuurgebied in Oudenaarde langs de Schelde. Deze ruige brok natuur is op het lijf van de avontuurlijke wandelaar geschreven. Als wandelaar hoef je de paadjes niet te volgen, maar mag je kriskras het gebied verkennen. Wees maar zeker dat je er mooi verscholen plekjes ontdekt! Ruiters en fietsers zijn ook welkom op de paden.

 

De troeven

 • Grazers in het wild
 • Fiets- en wandelparadijs
 • Struinnatuur langs de Schelde
 • Vol vlinders en zangvogels
Toon meer informatie

Dit meer dan 70 hectare groot natuurgebied ligt langs de Schelde tussen de brug van Nederename en de oude Scheldemeander ‘Welden’. De Rijtmeersen, en bij uitbreiding de Scheldemeersen, leent zich uitstekend voor een fiets- of wandeltocht. Zo kun je er te voet van de trekweg langs de Schelde naar het centrum van Welden of Nederename. Je volgt ofwel de aangelegde wandelpaden, of je dwaalt vrij rond in de natuur. Wie wil, kan zelfs de paden van de konikpaarden of gallowayrunderen volgen. Fietsers kunnen vlak door de Rijtmeersen de doorsteek maken tussen het dorp Welden en de Scheldedijk (Ohiobrug). Ze moeten wel op de aangelegde paden blijven, net zoals de ruiters.
 

Drie opvallende bewoners

De Rijtmeersen is een lappendeken van braakliggende stukken, ruigtes, wilgenbosjes en enkele graslanden en akkers. Er huizen drie opvallende bewoners: konijnen, gallowayrunderen en konikpaarden. De konijnen graven en grazen naar hartenlust op de zanderige stukken grond en houden op die manier het terrein open. Daardoor gedijt het duizendguldenkruid er bijvoorbeeld erg goed. 

De runderen grazen het lange gras weg en bereiden zo de maaltijd voor van de paarden, die de voorkeur geven aan kort gras. Via de mest die ze achterlaten verspreiden ze zaden van allerlei planten. Daardoor is het landschap voortdurend in verandering, wat gunstig is voor vele planten en dieren.
Je mag de gallowayrunderen en konikpaarden niet voederen. Je blijft het best op een veilige afstand van 25 meter. Honden zijn niet toegelaten in het gebied.

Vlinders, zoals het oranje zandoogje, het icarusblauwtje en de gehakkelde aurelia, en zangvogels, zoals de roek, kleine karekiet en de braamsluiper, hebben het in de Rijtmeersen best naar hun zin!

Laaggelegen weilanden

Aan de overkant van het centrale wandelpad vind je de laaggelegen weilanden (meersen), die in de winter soms onder water staan. Natuur en Bos werkt samen met landbouwers uit de buurt om dit meersenlandschap in stand te houden. De oorspronkelijke laag gelegen weilanden werden in de jaren tachtig opgehoogd om er industriegebied van te maken. Gelukkig kreeg de Rijtmeersen in 1999 een nieuwe bestemming als natuurgebied en kon de natuur er haar vrije gang gaan.


 

 • Wandelen en Fietsen

  Ontdek meerdere wandel- en fietsroutes op de kaart.

  Kaart
 • Fietsknooppunten

  Fietsknooppunt 81 ligt in het domein.

  Fietsnet
 • Ruiterpaden

  Tussen de Schelde en de Rijtmeersen kun je een ruiterpad volgen.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Rijtmeersen ligt in Oudenaarde langs de Schelde. 

Ingang

Voor Eine z/n, 9700 Eine (Oudenaarde)

Met het openbaar vervoer

De trein 'Gent Sint Pieters – Ronse' stopt aan het station Eine. Het natuurreservaat bevindt zich op loopafstand. Aan het station neem je de Ohiostraat tot over de brug over de Schelde. Links beneden sla je de straat Voor Eine in. Daar vind je een infobord aan de ingang. Meer info: www.belgiantrain.be.

Parking

Er is slechts beperkte parkeergelegenheid.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.6 (5 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.6 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.5 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.2 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt