- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#rijtmeersen
De Rijtmeersen is een klein maar knap natuurgebied in Oudenaarde langs de Schelde. Deze ruige brok natuur is op het lijf van de avontuurlijke wandelaar geschreven. Als wandelaar hoef je de paadjes niet te volgen, maar mag je kriskras het gebied verkennen. Wees maar zeker dat je er mooi verscholen plekjes ontdekt! Ruiters en fietsers zijn ook welkom op de paden.
De troeven
- Grazers in het wild
- Fiets- en wandelparadijs
- Struinnatuur langs de Schelde
- Vol vlinders en zangvogels
Dit meer dan 70 hectare groot natuurgebied ligt langs de Schelde tussen de brug van Nederename en de oude Scheldemeander ‘Welden’. De Rijtmeersen, en bij uitbreiding de Scheldemeersen, leent zich uitstekend voor een fiets- of wandeltocht. Zo kun je er te voet van de trekweg langs de Schelde naar het centrum van Welden of Nederename. Je volgt ofwel de aangelegde wandelpaden, of je dwaalt vrij rond in de natuur. Wie wil, kan zelfs de paden van de konikpaarden of gallowayrunderen volgen. Fietsers kunnen vlak door de Rijtmeersen de doorsteek maken tussen het dorp Welden en de Scheldedijk (Ohiobrug). Ze moeten wel op de aangelegde paden blijven, net zoals de ruiters.
Drie opvallende bewoners
De Rijtmeersen is een lappendeken van braakliggende stukken, ruigtes, wilgenbosjes en enkele graslanden en akkers. Er huizen drie opvallende bewoners: konijnen, gallowayrunderen en konikpaarden. De konijnen graven en grazen naar hartenlust op de zanderige stukken grond en houden op die manier het terrein open. Daardoor gedijt het duizendguldenkruid er bijvoorbeeld erg goed.
De runderen grazen het lange gras weg en bereiden zo de maaltijd voor van de paarden, die de voorkeur geven aan kort gras. Via de mest die ze achterlaten verspreiden ze zaden van allerlei planten. Daardoor is het landschap voortdurend in verandering, wat gunstig is voor vele planten en dieren.
Je mag de gallowayrunderen en konikpaarden niet voederen. Je blijft het best op een veilige afstand van 25 meter. Honden zijn niet toegelaten in het gebied.
Vlinders, zoals het oranje zandoogje, het icarusblauwtje en de gehakkelde aurelia, en zangvogels, zoals de roek, kleine karekiet en de braamsluiper, hebben het in de Rijtmeersen best naar hun zin!
Laaggelegen weilanden
Aan de overkant van het centrale wandelpad vind je de laaggelegen weilanden (meersen), die in de winter soms onder water staan. Natuur en Bos werkt samen met landbouwers uit de buurt om dit meersenlandschap in stand te houden. De oorspronkelijke laag gelegen weilanden werden in de jaren tachtig opgehoogd om er industriegebied van te maken. Gelukkig kreeg de Rijtmeersen in 1999 een nieuwe bestemming als natuurgebied en kon de natuur er haar vrije gang gaan.