Currently, there is no weather information available.

Robbroek

3.833335
  • Antwerpen: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer
  • 4.3125
  • 3.75
  • 3.3125
  • 4.8
  • 3.272725
  • 4.25
  • Overzicht
  • Commentaren (1)
  • Praktische info

#robbroek

Robbroek ligt tussen de belangrijke rivieren Zenne en Dijle. Het is dan ook een typisch rivierdallandschap boordevol waterminnende planten en dieren. Moerasvegetaties, vochtige graslanden, elzenbosjes en open water wisselen elkaar af, tot groot jolijt van allerlei amfibieën en moeras- en rietvogels. Stevige schoenen of laarzen zijn noodzakelijk.

De troeven

  • Wandelen tussen de grazers
  • Knuppelpad
  • Wandelen met laarzen of stevige schoenen is hier een must
  • Moeraslandschap in de Zennevallei
Toon meer informatie

Fauna en flora

In de vochtige graslanden van Robbroek groeien waterviolier, moeraswalstro, echte koekoeksbloem, moerasvergeet-mij-nietje, dotterbloemen en orchideeën. Op de drogere zandgronden en rivierduinen vind je graslanden met veldbies en glad walstro.

Het Robbroek kent een grote variatie aan moeras- en rietvogels zoals wilde eend, wintertaling, waterhoen, sprinkhaanzanger, nachtegaal en blauwborst en roofvogels zoals buizerd en sperwer. Ook andere dieren voelen zich hier thuis, zoals groene en bruine kikker, gewone pad en kleine- en alpenwatersalamander, wezel en bunzing.

Grote grazers

Natuur en Bos werkt voor de begrazing in Robbroek samen met lokale landbouwer Jan Slachmuylders van de Grenshoeve (www.grenshoeve.be). Het landbouwbedrijf focust zich op korte keten. Rechtstreeks van bij de landbouwer tot op je bord. Wie koopt via de korte keten, maakt een erg duurzame
keuze. Door rechtstreeks bij de boer te kopen, steun je de lokale landbouwers. En beperk je het aantal ‘voedselkilometers’. Dit is de afstand tussen de productieplaats en jouw bord. Minder voedselkilometers betekent minder verkeer, minder uitstoot van uitlaatgassen en minder brandstofverbruik.

Aberdeen Angusrunderen en paarden houden al grazend de verruiging van de graslanden en moerasvegetaties tegen. Doordat de dieren niet alles even graag eten en niet overal komen, ontstaat er veel variatie in de begroeiing. Kortgegraasde plekken wisselen af met hogere en bloemrijkere vegetaties. Op termijn wil Natuur en Bos Robbroek omvormen tot een open moeraslandschap, typisch voor een riviervallei. De grazers kunnen overleven in moeilijke omstandigheden. Ze zoeken hun voedsel in het wild en ze vragen dus een minimum aan verzorging. Toch houden boswachters, soms ook herders en een dierenarts hun conditie goed in de gaten.

Het wandelpad loopt ook door de begrazingszone. Geef de dieren niets te eten, ze zijn van nature zelfredzaam. Bij slecht weer vinden ze voldoende beschutting onder enkele bomen. Ze kunnen agressief reageren tegen honden - voor hun eigen veiligheid én voor die van u, zijn honden niet toegelaten in de begrazingszone!  Jaag de dieren niet op en blijf op een veilige afstand (minstens 25 meter). Voor een wandeling met je hond is er een alternatieve route voorzien. 

Geschiedenis

In de middeleeuwen meanderde de Zenne in een lage vallei ten westen van Mechelen. Het landschap bestond toen uit broekbossen, moerassen en hooilanden. De natte gronden waren niet interessant voor landbouwgebruik. Het huidige Robbroek is nog slechts een fractie van deze uitgestrekte vochtige natuurgebieden in het Mechelse. Men ontwaterde het moeras met sloten en dwarssloten, trok de Zenne recht en hoopte de dijken op. De waterhuishouding in Robbroek en de rest van de vallei veranderde hierdoor drastisch. In de jaren 1950-1960 plantte men in het Robbroek vooral populieren. Vanaf de jaren 1990 werden deze terug gekapt.

 

  • Wandeling tussen de grazers in het Robbroek (4 km) (zie download)

    Wandeling met knuppelpad tussen de grazers. Laarzen of stevige schoenen zijn aan te raden (zie kaart en fiche). Honden zijn niet toegelaten.

    Wandelkaart Samen op Pad
  • Wandelknooppunten

    Het wandelroutenetwerk Rivierenland passeert door het gebied.

    Wandelnetwerk Rivierenland

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
  • Tom Van Troyen

    "Wat betreft de wandelpaden op de infoborden rond het domein; een aantal zijn zo goed als dichtgegroeid, een aantal op sommige plaatsen ontoegankelijk door de doortochten van galopperende Galloway runderen. Zie bijgaande figuur, aangeduid in het rood. De routes tussen de wandelknooppunten zijn nog wel OK, rekening houdende met de tips rond omgang met de grazers. "

Ligging en bereikbaarheid

Robbroek ligt in Mechelen

Ingang

Oude Leestsebaan , 2800 Mechelen

Met de fiets

Knooppunt 90 van het fietsroutenetwerk ligt in de buurt van Robbroek.

Met de auto

Je kunt parkeren in Battel, Leest of Heffen. Vanaf daar kan je via de knooppunten van het Wandelroutenetwerk Rivierenland het natuurgebied bereiken.

Voor Battel: volg de knooppunten 130 - 131 - 129 (ongeveer 500 m)
Voor Leest: volg de knooppunten 63 - 273 - 274 - 65 (ongeveer 1 km)
Voor Heffen: volg de knooppunten 275 - 81 - 66 - 65 (ongeveer 1 km)

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (16 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (16 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.3 (16 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.8 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (11 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.3 (8 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?