- Overzicht
- Commentaren (1)
- Praktische info
#hellegatbos
Op de heuvelflank van de Rodeberg ligt het onheilspellend klinkende Hellegatbos van iets meer dan 45 hectare. Dit gebied is een aanrader voor een fikse wandeling. Laat je niet misleiden door zijn naam: dit bos zal je aangenaam verrassen met zijn natuurpracht, diversiteit en prachtige vergezichten. Naarmate je van de top van de helling afdaalt, geeft het Hellegatbos een steeds gevarieerdere biotoop prijs. In de zomer van 2014 werd op de Rodeberg de Speelberg Kosmos geopend.
De troeven
- Dé plaats voor jeugdkampen
- Mooie vergezichten
- Gevarieerd landschap
De naam ‘Hellegatbos’ is niet zo spannend als ze klinkt. Het verwijst naar een diepe kloof onderaan de heuvelflank: ‘het gat onderaan de helle’. Het West-Vlaamse ‘helle’ betekent gewoon heuvel.
Fauna en flora
Op de top van de Rodeberg is de bodem droog en zandig. Hier groeien vooral naaldhout, eik, beuk en tamme kastanje. Langs de meer lemige hellingen groeit een eiken-en haagbeukenbos. Nog lager, in de vochtige bronzones en beekvallei, tref je zwarte els, gewone es, gladde iep en diverse wilgensoorten aan. De rijke struiklaag bestaat uit hazelaar, sleedoorn, meidoorn, Gelderse roos en vlier.
In het voorjaar trakteert de Rodeberg je op een oogstrelend kleurenfestijn. De helling kleurt dan blauw en wit door boshyacinten en klaverzuring. Ook reuzenpaardestaart en daslook voelen zich er in hun nopjes.
De rijkdom aan planten op de Rodeberg trekt natuurlijk heel wat dieren aan. De opmerkelijkste vogelsoorten zijn buizerd, wespendief, wielewaal, fluiter, boomklever, bosuil en groene specht. ‘s Nachts gaan grootoor- en baardvleermuizen op zoek naar een stevig ontbijt. Met wat geluk en geduld spot je misschien een hermelijn, steenmarter of wezel.
Een beetje geschiedenis
Al in 1912 kocht de Belgische Staat 10 hectare van het Hellegatbos aan. Dat was toen het eerste officiële staatsbos. De Eerste Wereldoorlog veegde het bos echter volledig van de kaart. Na de oorlog plantte men het bos opnieuw aan.
Op de top van de Rodeberg vind je een erfgoed uit het interbellum (1934-1936): Hotel Kosmos. Dit hotel bouwde men na de Eerste Wereldoorlog, toen heel wat toeristen, scholen en jeugdgroepen op de top van de Rodeberg de desolate oorlogsvlakte kwamen bekijken. Vandaag is Hotel Kosmos een beschermd monument omwille van zijn (architectuur-)historische waarde.
-
Wandelknooppunten
Op de Rodeberg vind je volgende wandelknooppunten (Heuvelland): 11, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 38, 64 en 65
Wandelknooppunten -
Stiltewandeling in Westouter
De wandeling is 12,9 km lang maar kan je ook inkorten tot 6,8 of 9,8 km.
Stiltewandeling -
Fietsknooppunten
Dit domein is gelegen tussen fietsknooppunt 98 en 99 (Westhoek Zuid).
Fietsknooppunten -
Speelzones
Op de Rodeberg zijn er 3 speelzones (3,40 ha - 0,27 ha - 0,81 ha). In de zomer komt daar nog een speelzone bij in het Hellegatbos van 1,16 ha.
Kaart -
Speurtocht voor kinderen
Ontdek de Rodeberg door plezante doe-opdrachten en leuke weetjes. De doelgroep zijn kinderen van 4 tot 12 jaar. Deze speurtocht (en nog vele andere) zijn te verkrijgen in bezoekerscentrum De Palingbeek.
Speurtochten -
Rodebergruiterroute
Deze ruiterroute is 17,2 kilometer lang en is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.
Route
regine
"Net een fantastische wandeling gedaan op de Rodeberg. Ideale streek om te wandelen met familie en vrienden! Zalige gidsbeurt en proeverij door Renata (http://renatabruggeman.blogspot.be/)."