Currently, there is no weather information available.

Rodeberg

4
 • 4.375
 • 3.5
 • 3.75
 • 3.8
 • 4
 • 4.2
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#hellegatbos

Op de heuvelflank van de Rodeberg ligt het onheilspellend klinkende Hellegatbos van iets meer dan 45 hectare. Dit gebied is een aanrader voor een fikse wandeling. Laat je niet misleiden door zijn naam: dit bos zal je aangenaam verrassen met zijn natuurpracht, diversiteit en prachtige vergezichten. Naarmate je van de top van de helling afdaalt, geeft het Hellegatbos een steeds gevarieerdere biotoop prijs. In de zomer van 2014 werd op de Rodeberg de Speelberg Kosmos geopend. 

De troeven

 • Dé plaats voor jeugdkampen
 • Mooie vergezichten
 • Gevarieerd landschap
Toon meer informatie

De naam ‘Hellegatbos’ is niet zo spannend als ze klinkt. Het verwijst naar een diepe kloof onderaan de heuvelflank: ‘het gat onderaan de helle’. Het West-Vlaamse ‘helle’ betekent gewoon heuvel.

Fauna en flora

Op de top van de Rodeberg is de bodem droog en zandig. Hier groeien vooral naaldhout, eik, beuk en tamme kastanje. Langs de meer lemige hellingen groeit een eiken-en haagbeukenbos. Nog lager, in de vochtige bronzones en beekvallei, tref je zwarte els, gewone es, gladde iep en diverse wilgensoorten aan. De rijke struiklaag bestaat uit hazelaar, sleedoorn, meidoorn, Gelderse roos en vlier.
In het voorjaar trakteert de Rodeberg je op een oogstrelend kleurenfestijn. De helling kleurt dan blauw en wit door boshyacinten en klaverzuring. Ook reuzenpaardestaart en daslook voelen zich er in hun nopjes.
De rijkdom aan planten op de Rodeberg trekt natuurlijk heel wat dieren aan. De opmerkelijkste vogelsoorten zijn buizerd, wespendief, wielewaal, fluiter, boomklever, bosuil en groene specht. ‘s Nachts gaan grootoor- en baardvleermuizen op zoek naar een stevig ontbijt. Met wat geluk en geduld spot je misschien een hermelijn, steenmarter of wezel.
 

Een beetje geschiedenis

Al in 1912 kocht de Belgische Staat 10 hectare van het Hellegatbos aan. Dat was toen het eerste officiële staatsbos. De Eerste Wereldoorlog veegde het bos echter volledig van de kaart. Na de oorlog plantte men het bos opnieuw aan.
Op de top van de Rodeberg vind je een erfgoed uit het interbellum (1934-1936): Hotel Kosmos. Dit hotel bouwde men na de Eerste Wereldoorlog, toen heel wat toeristen, scholen en jeugdgroepen op de top van de Rodeberg de desolate oorlogsvlakte kwamen bekijken. Vandaag is Hotel Kosmos een beschermd monument omwille van zijn (architectuur-)historische waarde.
 

 • Wandelknooppunten

  Op de Rodeberg vind je volgende wandelknooppunten (Heuvelland): 11, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 38, 64 en 65

  Wandelknooppunten
 • Stiltewandeling in Westouter

  De wandeling is 12,9 km lang maar kan je ook inkorten tot 6,8 of 9,8 km.

  Stiltewandeling
 • Fietsknooppunten

  Dit domein is gelegen tussen fietsknooppunt 98 en 99 (Westhoek Zuid).

  Fietsknooppunten
 • Speelzones

  Op de Rodeberg zijn er 3 speelzones (3,40 ha - 0,27 ha - 0,81 ha). In de zomer komt daar nog een speelzone bij in het Hellegatbos van 1,16 ha.

  Kaart
 • Speurtocht voor kinderen

  Ontdek de Rodeberg door plezante doe-opdrachten en leuke weetjes. De doelgroep zijn kinderen van 4 tot 12 jaar. Deze speurtocht (en nog vele andere) zijn te verkrijgen in bezoekerscentrum De Palingbeek.

  Speurtochten
 • Rodebergruiterroute

  Deze ruiterroute is 17,2 kilometer lang en is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

  Route
 • Bezoekerscentrum De Palingbeek

  De Palingbeek ligt op 13,5 km van de Rodeberg.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • regine

  "Net een fantastische wandeling gedaan op de Rodeberg. Ideale streek om te wandelen met familie en vrienden! Zalige gidsbeurt en proeverij door Renata (http://renatabruggeman.blogspot.be/)."

Ligging en bereikbaarheid

De Rodeberg ligt in Westouter.

Ingang

Rodebergstraat, 8954 Westouter

Openbaar vervoer

De bushalte "Westouter Rode Berg" ligt vlak aan dit domein. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (8 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.5 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (5 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.2 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt