Currently, there is no weather information available.

Ryckevelde

4.039025
 • 4.38095
 • 4
 • 4
 • 3.9
 • 3.86207
 • 3.969695
 • Overzicht
 • Commentaren (7)
 • Praktische info

#ryckevelde

In Ryckevelde sieren beuk, eik en verschillende naaldbomen het landschap. Naast het bos zelf vind je er ook het kasteelpark Ryckevelde, het militair domein en het natuurreservaat Schobbejakshoogte. Afwisseling troef dus in dit 180 hectare grote domein. Vergeet zeker niet de heemtuin te bezoeken, die je onderdompelt in het typische planten- en dierenrijk van dit gebied.

Wil je meer te weten komen over de omvormingswerken die plaatsvinden in Ryckevelde, download dan deze uitleg in verband met het beheer

 

De troeven

 • Kasteelpark Ryckevelde
 • Natuureducatieve heemtuin
 • Speciaal pad voor blinden
 • Twee speelzones voor kinderen
 • Rolstoel- en buggyvriendelijke paden
Toon meer informatie

Ryckevelde ligt op de grens van Damme, Brugge en Beernem, in de deelgemeenten Sijsele, Sint-Kruis en Oedelem. Ryckevelde ligt op eeuwenoude zandruggen die ontstonden door zandstormen tijdens de laatste ijstijd. Sommigen beweren dat het domein daarvan ook zijn naam kreeg, omdat ‘rycke’ ‘rug’ betekent.
 

Dikke Bertha

In het Ryckeveldebos wisselen loof- en naaldbomen elkaar af. De naaldboomaanplanting bestaat uit douglasspar, Europese lork, grove den en Corsicaanse den, met vooral braam en brede stekelvaren als ondergroei.
Door een gericht bosbeheer zullen die homogene bestanden geleidelijk evolueren naar meer gemengde bestanden met ook inheemse soorten zoals zomereik, beuk, berk en lijsterbes. In het bos staan verschillende monumentale beuken, waarvan Dikke Bertha de bekendste was. Dikke Bertha is ondertussen verdwenen en vervangen door een wintereik die mag uitgroeien tot een nieuwe monumentale boom.

Beestenboel

Ryckevelde staat bekend als rustplaats voor tientallen ransuilen. Ook de sperwer, de buizerd, de boomvalk, de zwarte, grote bonte en groene specht komen broeden in het Ryckeveldebos. In het dichte naaldhout van douglassparren zitten vaak staartmezen en goudhaantjes en met een beetje geluk zie je een eekhoorn, ree of vos.
 

De Schobbejakshoogte

Het ‘Wit Zand’ en het door Natuurpunt beheerde natuurreservaat ‘de Schobbejakshoogte’ zijn overblijfselen van het voormalige heide- en stuifzandgebied. Planten van droge heide en arme zandbodem, zoals struikheide, zandblauwtje, liggende vleugeltjesbloem, dwergviltkruid en klein tasjeskruid komen hier veel voor.
Het Wit Zand en de Schobbejakshoogte zijn een paradijs voor heel wat insecten waaronder enkele soorten sprinkhanen en vlinders die elders in Vlaanderen weinig voorkomen. De eikenpage en de bruine eikenpage bijvoorbeeld zijn vlinders die een voorkeur hebben voor jonge zomereiken. Zij hebben in het Ryckeveldebos een fijne thuis gevonden.
Om de waardevolle relicten van heide en schrale graslanden te bewaren wordt het natuurreservaat begraasd door schapen en geiten. Voor de ontworming gaan de dieren tijdelijk naar een afzonderlijke weide en worden ontwormingsmiddelen gebruikt die snel afbreken. Zo neemt het aantal mestkevers in het reservaat snel toe en wordt de schapenmest snel verteerd. Het grote aantal mestkevers vormt een belangrijke voedselbron voor vleermuizen.
 

De heemtuin

Bij een bezoek aan Ryckevelde mag de heemtuin van 3 hectare niet ontbreken. Deze natuureducatieve tuin wil de bezoeker laten kennismaken met de typische landschapselementen en biotopen van de arme zandgronden uit de omgeving.
Het pad door de tuin leidt je langs wegbermen, landduinen, heide, bosrand, loofbos en naaldbos. Die biotopen worden op traditionele wijze beheerd. Daardoor vind je er heel veel verschillende soorten planten en dieren die door het hedendaagse grondgebruik zeldzaam zijn geworden. Het educatieve wandelpad door de heemtuin is wel 1300 meter lang en telt een 40-tal informatiepunten.
 

 • Mindermobielenpad

  In het bos is een mindermobielenpad aangelegd en ook de heemtuin is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

  Kaartje
 • Heemtuin / blindentuin

  Op een domein van 3 hectare kan men er kennis maken met de typische landschapselementen en de biotopen van de arme zandgronden die de streek kenmerken. Dit pad is ook geschikt voor rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden.

  Folder heemtuin
 • Ryckeveldewandelroute

  Een bewegwijzerde wandeling van 8,4 km.

  Ryckeveldewandelroute
 • Natuurloop

  De rode lus zorgt voor een traject van 2,3 kilometer. De groene lus schotelt een tracé van 6,2 kilometer voor.

  Kaart
 • Fietsknooppunten

  Fietsknooppunt 75 (Brugse Ommeland) ligt in het centrum van het bos.

  Fietsknooppunten
 • Mountainbikepad

  Er werd een mountainbikepad aangelegd ten zuiden van de oude spoorwegbedding

  Kaart
 • Speelzones

  Er zijn 2 speelzones van 6,23 ha en 2,46 ha en een zomerspeelzone van 0,82 ha.

  Kaart
 • Hondenlosloopzone

  Aan de parking in de Holleweg is er een afgesloten hondenweide met zwemvijver.

  Kaart
 • Ryckevelde ruiter- en menroute

  Deze uitgestippelde route van 17,6 km verkent het domein.

  Ruiterpad Ryckevelde

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Regine

  "Zalig gebied, zo dicht bij Brugge! Leuk om te wandelen, maar ook om te joggen, paard te rijden of te fietsen."
 • Dirk Puystiens

  "Zeer leuk bos, de heemtuin is zeker een aanrader!"
 • De Meyere Alain

  "Een echte aanrader voor u dier eventjes goed los te laten met soortgenoten.prachtig domein maar misschien mogen er wel meer zitbanken geplaatst worden ."
 • ingrid

  "Heel goed initiatief zo'n losloopweide voor de honden, kunnen ze plezier maken en ravotten met andere honden. Groot probleem is het stilstaand water (de zogezegde zwemvijver voor de honden). Broeihaard van bacteriën voor de honden( jammer genoeg zelf ondervonden met onze hond). Wat zuurstof in het water pompen is hier geen luxe.... jammer,want hier worden vele honden ziek van."
 • buysse

  "op de hondeweide is er een gat in de omheining ( kant malesteenweg) naast het ingangspoortje - hond kan erdoor"
 • Agentschap voor Natuur en Bos

  "Bedankt om dit te melden, we laten het herstellen! "
 • Peter Slock

  "Prachtig domein: - unieke natuur en goed onderhouden, - zalig om te joggen, wandelen (perfect doenbaar met buggy of rolstoel), paard te rijden of te fietsen - interessante én leuke heemtuin. Minpunten: - nergens toilet & dgl - weinig voor kinderen: niets te zien van die 'speelzones' - bijna niets aangeduid"

Ligging en bereikbaarheid

Ryckevelde ligt op de grens van Damme, Brugge en Beernem, respectievelijk op de deelgemeenten Sijsele, Sint-Kruis en Oedelem.

Ingang

Holleweg, 8310 Assebroek

Openbaar vervoer

De bushalte "Sint-Kruis Abdij Male" ligt op 600 m van de hoofdingang. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (42 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (41 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (30 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (30 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.9 (29 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (33 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt