9 °C
lichte regenbuien
lichte regenbuien

Schoonbeek

3.960785
 • STORMGEVAAR: Natuur en Bos vraagt bosbezoekers zondag 16 feb het bos te vermijden

  Lees meer
 • 4
 • 3.77778
 • 4
 • 4
 • 4
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#schoonbeek

Hoewel Bilzen grotendeels op leembodems ligt, sluiten het gehucht Schoonbeek en zijn bossen aan bij de zandige Kempen. De brede dreven in Schoonbeek zijn toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. Op de smallere boswegen kun je enkel te voet komen. Verborgen in het bos liggen nattere delen met hun specifieke planten en dieren, die je enkel als wandelaar kunt verkennen. In twee zones mogen kinderen bovendien ongestoord ravotten.

Afscheid "Dikke Den"

Op 19 december nemen we afscheid van ‘De Dikke Den’ in de speelzone van het bos in Schoonbeek langs de Kempenstraat. Na de lange droge zomer van 2018 stierf bijna de hele groene kruin van deze unieke conifeer. Omdat de boom hierdoor onherstelbaar beschadigd is, werd er na overleg met de beheerwerkgroep besloten om hem te vervangen door een mooie winterlinde. De linde is van oudsher een geliefde cultuurboom in dorpen en bij kapelletjes. De bloesems zijn een weldaad voor mens en dier. Bovendien verdraagt hij een schrale zandbodem zoals hier in Schoonbeek. Om de boomwortels te beschermen wordt er rondom onze nieuwe boom een hekwerkje gezet en worden de zitbanken verplaatst. Als eerbetoon krijgt de stam van onze ‘Dikke Den’ een plekje direct in de buurt. De werken zullen op donderdag 19 december vanaf 08:30 uur starten. Vermoedelijk zal de ingreep om 12:00 zijn afgerond. Iedereen is hartelijk welkom om getuige te zijn van dit bijzondere moment.

 

De troeven

 • Zandige Kempen
 • Brede dreven
 • Twee speelzones
 • Grove den
 • Bosvogels en zoogdieren zoals ree, vos en eekhoorn
Toon meer informatie

Schoonbeek: een grensgebied tussen Haspengouw en Kempen

Het natuurgebied Schoonbeek – ongeveer 200 hectare groot – ligt op de grens met Genk. De grove den domineert in Schoonbeek, maar ook verschillende loofboomsoorten, zoals de indrukwekkende zomereik en de bekoorlijke berk, verwennen de natuurliefhebber onderweg. Dieper in het bos zijn er ook moerassige delen. Naast soorten die graag in natte gebieden vertoeven, leven ook vele soorten bosvogels en typische zoogdieren, zoals ree, vos en eekhoorn, in de bossen van Schoonbeek.
 

Woekersoorten ruimen plaats voor inheemse bomen

Vroeger zwaaiden vooral naaldbomen de plak in de bossen van Schoonbeek. Vandaag bestaat meer dan 60 procent van de bossen uit grove den, maar ook de Corsicaanse den, de lork, de fijnspar en andere naaldbomen bevolken het bos. Het Agentschap voor Natuur en Bos bestrijdt de ongewenste woekersoorten Amerikaanse eik en vogelkers, om natuurlijke loofboomsoorten, zoals zomereik, berk, zwarte els, lijsterbes en sporkehout, meer plaats en nieuwe groeikansen te geven.

Wandelen en ravotten:

Tijdens een wandeling of fietstocht kunnen kinderen zich uitleven in de twee speelzones die dit gebied rijk is. De wandelpaden zijn ook geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
 

 • Paden toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

  Schoonbeek is goed begaanbaar met kinderwagens en rolstoelen.

 • Bewegwijzerde wandelroute

  De brede dreven in Schoonbeek zijn toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. Op de smallere boswegen zijn alleen wandelaars toegelaten. De bewegwijzerde wandelroute is 5,5 km lang.

  Wandelen in Schoonbeek
 • Fietsroutenetwerk

  Het fietsroutenetwerk loopt tussen de knooppunten 101 en 103 een flink stuk door de bossen van Schoonbeek.

  Fietsroute.org
 • Speelzone

  Schoonbeek heeft 2 grote speelzones van 10,14 ha en 13,26 ha.

  Speelzone

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Ligging en bereikbaarheid

Het natuurgebied Schoonbeek – ongeveer 200 hectare groot – ligt op de grens met Genk. 

Ingang

Waterkasteelstraat en parkeren langs de Waterkasteelstraat , 3740 Bilzen

Met het openbaar vervoer

Neem aan het station van Bilzen lijnbus 701 richting Merem. Stap uit op de Palsbosstraat bij de kruising met de Bremstraat. Dan is het nog enkele minuutjes wandelen tot de hoek van de Palsbosstraat en de Waterkasteelstraat.

Meer info op www.de lijn.be  en op www.nmbs.be

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (9 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (9 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (8 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • link to tweet
  Tussenstand picknickwedstrijd: #hallerbos op kop, gevolgd door #bosland en # ...
  @ natuurenbos
  2 jaar geleden
 • Van wo 1 april 2020 00:00 tot do 30 april 2020 23:59
  Bloesemroute met de groene wagentjes
  Lees meer
 • Van wo 1 april 2020 00:00 tot di 30 juni 2020 23:59
  Bloesem- en fruitspeurtocht voor kinderen
  Lees meer
 • Van wo 1 april 2020 00:00 tot vr 1 mei 2020 23:59
  Bloesemterras
  Lees meer