Currently, there is no weather information available.

Schoonbeek

3.963635
 • 4.1
 • 3.77778
 • 4
 • 3.88889
 • 4
 • 4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#schoonbeek

Hoewel Bilzen grotendeels op leembodems ligt, sluiten het gehucht Schoonbeek en zijn bossen aan bij de zandige Kempen. De brede dreven in Schoonbeek zijn toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. Op de smallere boswegen kun je enkel te voet komen. Verborgen in het bos liggen nattere delen met hun specifieke planten en dieren, die je enkel als wandelaar kunt verkennen. In de grote speelzone kunnen kinderen bovendien ongestoord ravotten.

Natuur en Bos opent hondenlosloopzone in Schoonbeek

Hondenliefhebbers die graag hun hond laten loslopen in de natuur, kunnen vanaf nu terecht in domeinbos Schoonbeek in Bilzen. Een officiële opening zit er in deze coronatijden helaas niet in. Lees het volledige persbericht >

In de werkplanning voor deze eindejaarsperiode zitten ook nog het opruimen en versnipperen van de vele hopen takhout en omgewaaide bomen op verschillende plaatsen langs de boswegen. En er komt ook nog een ploeg groenarbeiders van sociale tewerkstelling die verschillende dagen zal werken aan het snoeien en inrichten van bosranden  in de bossen van Schoonbeek.

De troeven

 • Zandige Kempen
 • Brede dreven
 • Een ruime speelzone
 • Grove den
 • Bosvogels en zoogdieren zoals ree, vos en eekhoorn
Toon meer informatie

Schoonbeek: een grensgebied tussen Haspengouw en Kempen

Het natuurgebied Schoonbeek – ongeveer 200 hectare groot – ligt op de grens met Genk. De grove den domineert in Schoonbeek, maar ook verschillende loofboomsoorten, zoals de indrukwekkende zomereik en de bekoorlijke berk, verwennen de natuurliefhebber onderweg. Dieper in het bos zijn er ook moerassige delen. Naast soorten die graag in natte gebieden vertoeven, leven ook vele soorten bosvogels en typische zoogdieren, zoals ree, vos en eekhoorn, in de bossen van Schoonbeek.
 

Woekersoorten ruimen plaats voor inheemse bomen

Vroeger zwaaiden vooral naaldbomen de plak in de bossen van Schoonbeek. Vandaag bestaat meer dan 60 procent van de bossen uit grove den, maar ook de Corsicaanse den, de lork, de fijnspar en andere naaldbomen bevolken het bos. Natuur en Bos bestrijdt de ongewenste woekersoorten Amerikaanse eik en vogelkers, om natuurlijke loofboomsoorten, zoals zomereik, berk, zwarte els, lijsterbes en sporkehout, meer plaats en nieuwe groeikansen te geven.

Wandelen en ravotten

Tijdens een wandeling of fietstocht kunnen kinderen zich uitleven in de twee speelzones die dit gebied rijk is. De wandelpaden zijn ook geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
 

 • Paden toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

  Schoonbeek is goed begaanbaar met kinderwagens en rolstoelen.

  Kaart
 • Bewegwijzerde wandelroutes

  Je kan kiezen uit een korte route van 2,7km en een langere route van 3,5 km.

  Wandelroutes Schoonbeek
 • Fietsroutenetwerk

  Het fietsroutenetwerk loopt tussen de knooppunten 101 en 103 een flink stuk door de bossen van Schoonbeek.

  Fietsroute.org
 • Speelzone

  Schoonbeek heeft een grote speelzone van 13,26 ha.

  Speelzone
 • Natuurloop Schoonbeek

  De natuuromloop van Schoonbeek bestaat uit 2 lussen. Je kan kiezen tussen de korte groene lus van 3,4 km en de lange blauwe lus van 6 km.

  natuurloop schoonbeek
 • Hondenzone

  De hondenzone in Schoonbeek is ongeveer 3,5 ha groot

  Hondenzone Schoonbeek

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het natuurgebied Schoonbeek – ongeveer 200 hectare groot – ligt op de grens met Genk. 

Ingang

Schoolstraat, parking aan de kerk, 3740 Bilzen

Met het openbaar vervoer

Neem aan het station van Bilzen lijnbus 701 richting Merem. Stap uit op de Palsbosstraat bij de kruising met de Bremstraat. Dan is het nog enkele minuutjes wandelen tot de hoek van de Palsbosstraat en de Waterkasteelstraat.

Meer info op www.de lijn.be  en op www.belgianrail.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.1 (10 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (9 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.9 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4 (11 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?