Currently, there is no weather information available.

Schorrebos

4.12
 • Limburg: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 4.25
 • 4
 • 4.25
 • 3.75
 • 4
 • 4.4
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#schorrebos

Op de Schorrebosberg, te midden de uitgestrekte velden en akkers, staat een oude kersenboomgaard. Deze boomgaard was een onderdeel van de Schorreboswinning, een hoeve van de voormalige abdij Nonnen-Mielen. In 2003 kocht de Vlaamse overheid 9 hectaren landbouwgrond om zo de regio van meer bos te voorzien. Om te weten waarom op deze plek een kersenboomgaard werd aangelegd, moeten we een stukje geschiedenis oprakelen.

De troeven

 • Modern bosbeheer
 • Wilde narcis
 • Wielewaal en houtsnip
 • Aanwezigheid van de Kelsbeek
Toon meer informatie

Kom op tegen kanker

De boomgaard maakte deel uit van de Schorrebos- of Scherboswinning, een monumentale hoeve uit de 18e eeuw. De hoeve was eigendom van de voormalige Benedictinessenabdij Nonnen-Mielen. Vermoedelijk waren de kloosterzusters zo verlekkerd op de rode kersen dat ze er maar een hele boel hebben geplant. In 2004 plantten honderden gezinnen hier het eerste ‘Kom op tegen Kankerbos’ van Limburg. Het jonge domein ‘Schorrebos’ kreeg op deze manier een flinke duw in de rug. In dit nieuwe bos krijgen eiken, hazelaars, meidoorn en sleedoorn de plaats en de tijd om uit te groeien tot een mooi stukje loofbos.

Op een andere plaats in het domein groeit een bos onder een oud populierenbos. Waardevolle inheemse loofbomen zoals de eik en de hazelaar worden elk jaar groter en kunnen op termijn de plaats van de populieren innemen. Als de populieren daarna worden gerooid, komt er onmiddellijk een volwaardig bos in de plaats. Deze manier van omgaan met natuur is een mooi voorbeeld van modern bosbeheer. Waar vroeger de nadruk lag op de productie van hout voor de industrie, primeert nu de ecologische waarde van een bos.

Wilde narcis

Eind februari tref je in het reservaat bloeiende wilde narcissen. Dit is heel uitzonderlijk voor België. Om wilde narcissen te zien moet je meestal richting Oostkantons rijden of de grens oversteken naar het Eifelgebergte. Maar hier groeien ze dus ook! De wilde narcis staat op de ‘rode lijst’ van planten die in hun voortbestaan bedreigd zijn.

Een andere smaakmaker in dit gebied is de Kelsbeek. Zoals vele regio’s in Vlaanderen heeft ook deze streek te kampen met erosie en wateroverlast. De mens kan het even in toom houden maar uiteindelijk zoekt water steeds opnieuw zijn eigen weg. De Kelsbeek werd bevrijd van haar harnas en kreeg opnieuw de ruimte om te overstromen. Niet alleen de natuur vaart hier wel bij, ook de buurtbewoners krijgen nu geen water meer in de huiskamer.

Speciale bewoners

Het Schorrebos heeft het voorrecht een zeer elegante en speciale bewoner te mogen ontvangen: de wielewaal. Het mannetje herken je aan zijn zeer opvallende felgele borst en zwarte vleugels en staart. Het vrouwtje kiest voor een groengeel tenue. Maar ondanks hun opvallende verschijning zal je heel wat geluk moeten hebben om deze mooie vogel te kunnen bewonderen. De wielewaal zit immers het liefst heel hoog in de kruin van boom, verscholen tussen de bladeren. Je tref hem hier in de ‘warme’ maanden. Overwinteren doet hij in Afrika.

Een andere, wat onopvallende, bewoner van het Schorrebos, is de houtsnip. Zijn bruine vederkleed is een perfecte camouflage. En met zijn lange rechte snavel boort hij gaatjes in de grond op zoek naar wormen en insecten.

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Schorrebos is gelegen in Nieuwerkerken, nabij de Kelsbeek.

Ingang

Kerkstraat , 3850 Nieuwerkerken

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.3 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4 (4 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.3 (4 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (4 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.4 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?