- Overzicht
- Commentaren (0)
- Bezoekerscentrum
- Praktische info
#schorrendurme
Op de linkeroever van de Schelde vlak bij de monding van de Durme tref je het unieke gebied 'de Schorren van de Durme'. Het is één van de weinige restanten zoetwaterschorren die ons land nog telt. Riet en wilgen zijn er heer en meester, ze vormen ondoordringbare wouden die veel weg hebben van tropische mangroven. Vanop de Scheldedijk kan je deze schorren bewonderen.
De troeven
- Fiets- en wandelparadijs
- Monding van de Durme in de Schelde
- Vlaamse mangroven
- Tijdloze spel van eb en vloed
Samen met de Vlassenbroekse Schorren en het Groot Schoor vormen de Schorren van de Durme een uniek restant van zoetwaterschorren in Vlaanderen. Met de uitvoering van het Sigmaplan krijgen zoetwaterschorren opnieuw de noodzakelijke ruimte langs de oevers van de Schelde en haar bijrivieren.
Slikken en schorren
Bij vloed komen de laagst gelegen delen, het slik, onder water te staan. Veel begroeiing is er niet want weinig planten houden ervan om tweemaal per dag kopje onder te gaan. In de moddervlakte krioelt het van minidiertjes die op het menu staan van ganzen, eenden en steltlopers.
De hoger gelegen schorren overstromen enkel bij springtij: het ideale recept voor een immense natuurlijke rijkdom. Je vindt er kruiden en grassen maar ook mossen, bomen en struiken. Riet- en moerasvogels broeden en schuilen er. Ook allerlei vissoorten trekken het schor in om zich te voeden met organisch materiaal en insecten.
Mee met de stroom
De spindotterbloem is een van de meest zeldzame planten die uitsluitend voorkomt op de zoetwaterschorren. Op de knoppen van de stengels groeien worteltjes die sterk op een spin lijken. Die komen los in het najaar en worden met de getijdenstroming meegevoerd en groeien elders uit tot een nieuwe plant.
-
Infopunt Sigmaplan - Durmevallei
In het infopunt van de Durmevallei krijg je alle informatie over het Sigmaplan en de natuur langs de Durme.
Website