Currently, there is no weather information available.

Sint-Jansberg

3.285715
 • 3
 • 3
 • 3
 • 3.666665
 • 3.333335
 • 3.6
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#sintjansberg

Je wandeling in het domeinbos Sint-Jansberg in Zelem wordt ongetwijfeld een echte ontdekkingstocht. Het bos wordt gekenmerkt door een grote variatie aan boomsoorten van verschillende leeftijden. Omringd door landbouwgronden en oude hoogstamboomgaarden houden sommige bomen in dit bos al stand sinds 1900. Niet verwonderlijk dat boombewoners, zoals de eekhoorn en de specht, het hier erg naar hun zin hebben. En zelfs in het dode hout krioelt het er van het leven. De geschiedenis ervan is nauw verbonden met het naburige Kartuizerklooster zodat het domeinbos eveneens belangrijke archeologische waarden herbergt. Tot nog toe werd al acht hectare van de akker rondom het Kartuizerklooster bebost met streekeigen boomsoorten.

De troeven

 • Tussen het Hageland en de Zuiderkempen
 • Landbouwgronden
 • Oude hoogstamboomgaarden
 • ‘Houtbewerkers’
 • Grote biodiversiteit
Toon meer informatie

Sint-Jansberg maakt samen met het Rotbroek en het Gorenbroek deel uit van het grotere Borchbeemden.
 

Feeërieke hoogstambomen omringen Sint-Jansberg

Wandelliefhebbers beleven een heerlijke tijd in het natuurgebied Sint-Jansberg in Zelem, een deelgemeente van de stad Halen. Het domein ligt op de overgang tussen het Hageland en de Zuiderkempen. De rivier Zwart Water loopt door het gebied evenals de Demer. Langs de rivier vind je vele oude hoogstamboomgaarden, die in elk seizoen de charme van het domein uitmaken.
 

Optimale leefwereld voor tal van dieren

Sint-Jansberg is zo’n 46 hectare groot en ligt tegen een oude Diestiaanheuvel, gevormd uit ijzerzandsteen. Het bos kent een grote variatie aan boomsoorten van verschillende leeftijden: sommige zijn al honderden jaren oud, andere zijn dan weer recent aangeplant. Het domeinbos is daardoor een optimale leefwereld voor onder meer ree, vos, steenmarter, bunzing, hermelijn en eekhoorn. Ook veel vogels vinden hier hun stek, waaronder vooral de ‘houtbewerkers’, zoals spechten, mezen, roodborstjes, sperwer, buizerd en winterkoninkjes. Her en der ligt dood hout, wat dan weer de ideale schuilplek is voor verschillende kleine dieren. De vele dieren en planten zijn een overtuigend bewijs voor de grote floristische en faunistische biodiversiteit van het gebied.
 

Natuurlijke habitats verdienen extra bescherming

Er vonden her- en bebossingen plaats  van zomer- en wintereik, es, linde en boskerselaar. Die aanplantingen evolueerden  aanvankelijk moeizaam omdat de bodem hier bestaat uit hard ijzerzandsteen.

Het bosbeheer van Sint-Jansberg streeft naar het behoud van loofbomen op de hellingflanken, standplaatseigen bostypes en het behoud van bos met een rijke structuur en bomen van verschillende leeftijden. Om te voorkomen dat wild te veel fauna wegvreet, bakende men een aantal bospercelen af tegen reewraat. Momenteel echter worden alternatieve wildbeschermingsmethodes toegepast ondermeer de aanbreng van blinkende folie en wordt er in een dichter plantverband geplant. Overigens zijn bepaalde zones van het bos voor het publiek ontoegankelijk wegens hun functie als broed- en voortplantingsgebied.
 

 • Bewegwijzerde wandelroute

  Door het bos loopt een bewegwijzerde wandelroute. Vertrekpunt van de wandeling ligt langs de Kolenbergstraat in Zelem (gemeente Halen) bij het Sint-Jansklooster, aan de brug over het Zwart Water.

 • Fietsroutenetwerk

  Het fietsroutenetwerk passeert de Sint-Jansberg tussen knooppunt 315 en 314 op de Steenbergstraat en de Halenstraat.

  Fietsnet

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Sint - Jansberg ligt op de overgang tussen het Hageland en de Zuiderkempen.

Ingang

Sint-Jansbergstraat , 3545 Halen

Met het openbaar vervoer

Lijnbus 92 'Diest station-Heusden' stopt in Zelem op de hoek van de Kolenbergstraat en de Van Zurpeledijk. Meer info: www.delijn.be. Na 1,3 km wandelen richting Halen kom je bij het vertrekpunt van de wandelroute.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt