Currently, there is no weather information available.

Sixtusbossen

2.857145
 • 3
 • 3.333335
 • 3
 • 3
 • 1.333335
 • 3.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#sixtusbos

De Sixtusbossen bevatten heel wat bijzonderheden. Kom de dikste eik uit de streek ontdekken, geniet van de bijzondere roep van de wielewaal of van het waterspel van de vinpootsalamander.
Kinderen kunnen zich uitleven in de speelzone of op het Multimovepad Sixtusbossen - De Lovie.

De troeven

 • De weidse omgeving
 • Speelzone
 • Zeldzame diersoorten zoals de rode bosmier
 • De grootste reeënpopulatie van de Westhoek
 • Aaneenrijging van bossen
Toon meer informatie

De Sixtusbossen bestaan uit verschillende bossen: Theetbos, Couthofbos en -park, de Lovie, Canadabossen, Bardelenbos, Dozinghembos en het bos bij de Sint-Sixtusabdij.
Deze vormen samen 220 hectare natuurschoon.
 

Flora

In de Sixtusbossen komt zomereik het meeste voor, de allerdikste van de streek groeit in het Couthofbos. Daarnaast vind je ook tamme kastanje, gewone es, ruwe berk, zoete kers, veldiep en lijsterbes. In de struiklaag doen vooral hazelaar, Europese vogelkers, Gelderse roos, vlier en vuilboom het goed. Kijk zeker uit naar de zeldzame tweestijlige meidoorn, mispel en bosroos.
 

Bijzondere dieren in de Sixtusbossen

Bos, grasland en akkers wisselen elkaar af en zijn een ideale biotoop voor heel wat bijzondere dieren. De poelen zorgen bijvoorbeeld voor waterpret voor de zeldzame vinpootsalamander. Daarnaast worden ze ook nog bevolkt door de kleine watersalamander, de alpenwatersalamander, de gewone pad, en de groene en bruine kikker.
Een opmerkelijke verschijning zijn de nestkoepels (mierenhopen) van de beschermde rode bosmier, een bosrandsoort die uniek is in de wijde omgeving. In één nestkoepel kunnen zo’n 700.000 rode bosmieren wonen! De rode bosmieren ruimen dode dieren op en jagen vooral op plantenetende insecten, zoals rupsen. Op haar beurt is de rode bosmier een voedselbron voor andere dieren zoals de groene specht. Rode bosmieren zijn dus een belangrijke schakel in het bosecosysteem.

Vanaf eind april tot in de zomer galmt de zang van de wielewaal in de bossen rond de Sint-Sixtusabdij. Ondanks hun fel gele pakjes zie je wielewalen zelden omdat ze in de boomkruinen leven. Lukt het je niet om een wielewaal te spotten, dan heb je veel kans om het dier te horen, want het heeft een heel bijzondere en opvallende roep.
In de Sixtusbossen komt een grote reeënpopulatie voor. Reeën voelen zich uitstekend thuis in deze omgeving met afwisselend bos, grasland en akkers. Ze zijn vooral actief bij valavond en ’s nachts. Het zijn echte fijnproevers: ze smullen van knoppen, jonge blaadjes, jonge scheuten en bramen.
 

Boom diende als rechtszaal

In de Sixtusbossen staat de Bankelinde, waar men vroeger rechtsprak. In de schaduw van de lindeboom stonden banken in een vierkant, waarop de gelegenheidsrechters plaatsnamen. In het midden stond de beklaagde. Dat soort van rechtbank noemt men ook wel een vierschaar.
 

Oorlogsherinneringen

Vlak bij de grens van het Dozinghembos ligt een militair kerkhof uit de Eerste Wereldoorlog, het Dozinghem Military Cemetery. De Sixtusbossen bevatten ook sporen uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder één van de best bewaarde betonnen sokkels van een V1-oorlogsbasis in heel Vlaanderen. De basis werd wel nooit gebruikt – de Tweede Wereldoorlog liep naar zijn einde toen de basis werd opgetrokken. Informatieborden brengen het relaas van de V1-basis voor een breed publiek.

De Sixtusbossen zijn een Natura 2000-gebied.
 

 • Wandelknooppunten

  In de Sixtusbossen vind je volgende wandelknooppunten (Hoppeland): 5, 6, 21, 22, 23, 23, 24, 25, 26, 27, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 38, 64 en 65.

  Wandelknooppunten
 • Sint-Sixtusbossenroute

  Dit is een uitgestippelde wandeling van 4,5 km door de Sixtusbossen. Deze kan ook uitgebreid worden met de Sint-Sixtuswandelroute (7,5 km).

  Folder van beide wandelroutes
 • Fietsknooppunten

  In en rond de Sixtusbossen vind je volgende fietsknooppunten: 26, 66, 67, 68 en 98 (Westhoek). Knooppunt 79 ligt aan het Couthof.

  Fietsknooppunten
 • Fleternaroute

  De Fleternaroute (50 km) passeert langs de Sixtusbossen.

  Route
 • Hoppelandroute

  De Hoppelandroute (43km) passeert langs de Sixtusbossen.

  Route
 • Speelzone

  Aan de Nonnestraat is er een speelzone van 2,27 ha. Er is ook nog een zomerspeelzone van 9,45 ha.

  Speelzones
 • Speurtocht voor kinderen

  Ontdek de Sixtusbossen door plezante doe-opdrachten en leuke weetjes voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Deze speurtocht (en nog vele andere) zijn te verkrijgen in bezoekerscentrum De Palingbeek.

  Website
 • Multimovepad

  Multimovepad van in totaal ongeveer 4,5 km (bestaat uit 2 lussen) met een klimpalenparcours, klim- en stappalen, een evenwichtsbalk, een duikelrek, een touwenparcours, een klimnet, …

  Info
 • 't Jagershof

  Restaurant-tearoom 't Jagershof is centraal gelegen in de Sixtusbossen.

  Restaurant 't Jagershof

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Sixtusbossen strekken zich uit op de heuvelrug ten noordwesten van Poperinge. Ze omvatten verschillende bossen op het grondgebied van Poperinge en Vleteren. De afzonderlijke deelgebieden Theetbos (15 hectare), Couthofbos en -park (70 hectare), de Lovie (28 hectare), Canadabossen (16 hectare), Bardelenbos (32 hectare), Dozinghembos (38 hectare) en het bos bij de Sint-Sixtusabdij (19 hectare) vormen samen een boscluster van 220 hectare.

Ingang

Leeuwerikstraat, 8640 Vleteren

Openbaar vervoer

Aan de Sixtusbossen vind je bushalte "West-Vleteren Jagershof". Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (5 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (3 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.3 (3 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt