Currently, there is no weather information available.

Steenbroek

3.266665
 • 3.666665
 • 3.333335
 • 3
 • 3
 • 3
 • 3.333335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#steenbroek

Als je van kussen houdt en geluk in de liefde nastreeft, dan ben je hier aan het juiste adres. Aangezien bijna elke boom een maretak onderdak biedt, is dit prachtige natuurgebied zonder enige twijfel een maretakparadijs. Of de voornaamste bezoeker, de das, ook van kussen houdt, is niet bekend, maar in elk geval vindt hij hier rust en een rijk gedekte tafel. De hoogstamboomgaard telt namelijk maar liefst 117 verschillende oude fruitsoorten.

De troeven

 • Maretakparadijs
 • 117 verschillende fruitsoorten
 • Das
 • Kalkrijk water
 • Kleine landschapselementen
Toon meer informatie

Sterk golvend reliëf is een streling voor het oog

Natuurgebied Steenbroek is één van de vele natuurparels van Zuid-Limburg. Door het sterk golvende reliëf ontstaat er een steile vallei. Dat reliëf is niet alleen een streling voor het oog, maar heeft ook een grote natuurwaarde. Kalkrijk water stroomt er weelderig en draagt bij tot de ideale biotoop voor typische bronvegetaties en uitgebreide voorjaarsplanten.
 

Kleine landschapselementen drukken hun stempel op het landschap

De maretak is hier alomtegenwoordig: bijna elke boom herbergt zo’n cultuurhistorische plant. Voor de rest telt Steenbroek veel zogenaamde kleine landschapselementen, zoals gemengde hagen, hooiweiden en houtkanten. Een houtkant bevat een aantal rijen struiken of bomen. Die kleine landschapselementen verhogen uiteraard de biodiversiteit van het gebied en zorgen ervoor dat vogels en zoogdieren er graag vertoeven.

Het aanwezige water in het natuurreservaat Steenbroek trekt specifieke flora aan. Zo stroomt het water in het laagst gelegen deel van de vallei door een ruigte met moerasspirea en reuzenpaardenstaart. Van daaruit komt het kalkrijke water terecht in een kleine waterloop, die de Lerebeek voedt.
 

Steenbroek als geliefkoosde verblijfplaats van de das

De voornaamste bezoeker van het natuurgebied Steenbroek is de das. Hij vindt hier rust en in het najaar kan hij zich tegoed doen aan het sappige fruit uit de boomgaard. Overdag zul je hem nergens bespeuren, want de das is een nachtactief dier en houdt zich overdag in zijn woning op, de dassenburcht. Zo’n dassenburcht is een netwerk van ondergrondse gangen en wordt van generatie op generatie overgedragen. Je kunt uiteraard wel op verschillende plaatsen in het landschap burchten en andere sporen van de das opmerken.
 

 • Bewegwijzerd wandelpad

  Een bewegwijzerd wandelpad laat je genieten van de plaatselijke natuurpracht, weidse uitzichten en pittoreske, oude sites. De wandelroute start op een steenworp van de kerk van Sint-Huibrechts-Hern.

 • Fietsroutenetwerk

  Het fietsroutenetwerk loopt langs Steenbroek tussen de knooppunten 130 en 119 (op de Binkelstraat in Neerrepen).

  Fietsroute.org

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Natuurgebied Steenbroek is één van de vele natuurparels van Zuid-Limburg.

Ingang

Sint-Hubertusstraat , 3730 Hoeselt

Met het openbaar vervoer

Vanaf het Stationsplein in Tongeren vertrekt belbus 739 naar Schalkhoven. Je stapt uit bij de kerk in Sint-Huibrechts-Hern. Een belbus moet je tijdig reserveren via De Lijn. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (3 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.3 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?