8 °C
Regen
Regen

Steenbrugse bosjes

4.5
 • STORMGEVAAR: Natuur en Bos vraagt bosbezoekers zondag 16 feb het bos te vermijden

  Lees meer
 • 5
 • 4.5
 • 5
 • 4
 • 4
 • 4.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Bezoekerscentrum
 • Praktische info

#steenbrugse_bosjes

De Steenbrugse bosjes (50 hectare) bestaan uit een aantal kleine bosjes die verspreid liggen in de Assebroekse Meersen, ter hoogte van het ziekenhuis Sint-Lucas. Via de Meersenwandelroute van een kleine 7 kilometer wandel je tot in de Assebroekse meersen en terug. Trek je laarzen aan, want op sommige plaatsen kan het erg drassig zijn. Ter hoogte van het Sint-Lucasziekenhuis werd een gezondheidspad met speeltoestellen, picknicktafels en rustbanken aangelegd. 

De troeven

 • De rust van de oude spoorwegbedding
 • Gezondheidshoekje voor de patiënten van het ziekenhuis
Toon meer informatie

Verleden en toekomst

De bosjes hadden lange tijd een strikt privaat karakter. Sommige boden plaats aan buitenverblijfjes; andere deden dan weer dienst als jachtbosje. Het Agentschap voor Natuur en Bos verwijderde de buitenverblijfjes en typische tuingewassen als haagjes en coniferen. Op enkele aanpalende akkers werden tijdelijke bloemenakkers aangelegd waarin een beperkt aantal jonge struiken en bomen werden aangeplant. Door de nieuwe aanplanten probeert het Agentschap voor Natuur en Bos de bosjes meer met elkaar te verbinden tot een groter geheel. Naast die aanplanten is er veel ruimte gelaten voor spontane ontwikkeling, waardoor het bos in de toekomst veel natuurlijker zal ogen. Eenstijlige meidoorn, hazelaar, ruwe berk, wilde kamperfoelie, wilde lijsterbes en zomereik kunnen nu verder uitbreiden.

De bosjes hebben gemeenschappelijk dat ze geplant werden op zeer natte bodems, maar verder zijn er toch nogal wat verschillen. Enkele bosjes zijn populierenaanplanten, andere hebben een meer gemengd karakter en bevatten zowel naald- als loofhout. De meeste zijn relatief jong, maar eentje springt eruit qua ouderdom. Dat merk je aan de aanwezigheid van enkele typische soorten van oude bossen zoals bosanemoon, gewone salomonszegel en valse salie. 

Flora

Door hun natte ligging zijn de randen van de geplante bosjes vaak omgeven door een spontane mantelzoom van wilgen en zwarte els. Ook in de kruidlaag staan talrijke moerasplanten, zoals gewone engelwortel, hop, kale jonker, kruipend zenegroen, moerasspirea, oeverzegge, riet, watermunt, watermuur en wolfspoot.

In de herfst sieren berkenzwam, gele trilzwam, paarse schijnridderzwam, viltig judasoor en zadelkluifzwam de bosbodem en takken.

Fauna

Boven de bosjes kun je gemakkelijk foeragerende buizerds waarnemen. Zij nestelen in de hoogste bomen. In de oudere, afstervende populieren vinden groene specht, kleine en grote bonte specht broedgelegenheid en op de stammen zie je dan weer boomkruipers die naar voedsel zoeken.  Lager bij de grond kun je vooral in de winter vaak een houtsnip zien opvliegen uit de bramen. Het resterende naaldhout zorgt ook voor zwarte mees, goudhaantje en vuurgoudhaantje. In de beken die de bosjes doorsnijden, passeert geregeld ijsvogel, terwijl de watersnip gespot kan worden in de omliggende natte weiden.

De spectaculairste zoogdieren zijn hier hermelijn, wezel, ree en rode eekhoorn.

Op de bloeiende look-zonder-look is in het voorjaar het oranjetipje (vlinder) talrijk aanwezig. Bijzonder is ook dat het hooibeestje hier nog voorkomt. Deze soort is in West-Vlaanderen bepaald zeldzaam buiten de polders! De dagactieve nachtvlinder vijfvlek-sint-jansvlinder is hier op zoek naar moerasrolklaver om zijn eitjes af te zetten. In de ruige zomen komt de greppelsprinkhaan voor.

 

 • Toegankelijk voor rolstoelen

  Met de rolstoel kun je vanuit het ziekenhuis tot bij de rustplaats en verder langs de spoorbedding.

 • Meersenwandelroute

  Wandelpad van 6,8 km die je van de Steenbrugse bosjes naar de Assebroekse Meersen brengt.

  Wandelroute
 • GR 129 Brugge-Arlon

  Dit wandelpad van 118 km loopt ook door de Steenbrugse bosjes

  Grote routepaden
 • Abdijenroute

  Via dit fietspad van 13 km snor je langs de Gemene weiden en het domeinbos Rijckevelde naar Donk.

  Fietsroute
 • Groenegordelroute

  Fietsroute van 53 km in de Groene gordel van Brugge

  Fietsroute
 • Gezondheidshoekje

  Er staan banken en speeltoestellen bij de rustplaats langs de groene gordel.

 • Bezoekerscentrum Bulskampveld

  Dit bezoekerscentrum ligt op 11,5 km van de Steenbrugse bosjes.

  Bezoekerscentrum Bulskampveld

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHAThis question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Bulskampveld

Het gerenoveerde kasteel in het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld is ingericht als natuur- en streekbezoekerscentrum. Actieve tentoonstellingen nodigen je uit om op ontdekking te gaan in het domein en het Houtland. Aan de balie kan je terecht voor het aankopen van toeristische publicaties, het lenen van veldwerkmaterialen of het reserveren van lokalen en/of begeleide activiteiten. Er is een zeer uitgebreid aanbod van activiteiten en mogelijkheden voor groepen.
Je ontdekt er de natuur en leert er over de streek.

Op de benedenverdieping van het kasteel kom je te weten wat er op het domein te beleven is. Zijn de boswachters aan het werk? Waarom braken uilen toch zoveel? En van wie zijn die voetsporen? Een interactieve tentoonstelling leert je om bomen te herkennen aan hun bladeren, hun knoppen of hun schors. Met zoekkaarten, thematische natuurgidsjes en microscopen kun je hier zelf op onderzoek.
Een verdieping hoger beland je terug in de tijd, in de salons van de kasteelheer. Maar het lijkt wel alsof ook hij zijn koffers pakte. Zijn schildersezels staan er nog, zijn zetel ook. Maar wat doet die ridder daar? Wie zal het vertellen? Konden de muren maar praten! In de erfgoedkamer hangen mooie vitrines met maquettes van monumenten. Op sommige plaatsen stond de tijd stil, op andere vloog die voorbij. Dat merk je aan de collectie prentkaarten van de kasteelheer. En blijkbaar verzamelde hij nog veel meer, kijk maar in het rariteitenkabinet.

Ligging en bereikbaarheid

De Steenbrugse bosjes zijn gelegen in Oostkamp ten zuiden van de Sint Lucaskliniek en ten noorden van de historische hoeve Lieverstede.

Ingang

Sint-Trudostraat en Meulestee, 8020 Oostkamp

Openbaar vervoer

° Bus:

 • Assebroek AZ Sint-Lucas (Op Terrein) – bij ziekenhuis
 • Assebroek Meulestede - op 300 meter van de ingang Sint-Trudostraat – Meulestee
 • Moerbrugge Scheepswerven – bij ingang Legeweg 194

Meer info op www.delijn.be.

° Trein: station Brugge op 3,5km. Meer info op www.nmbs.be.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 5 (2 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Updates en activiteiten

 • Altijd open
  Het Hugo Clauspad voor poëtische wandelaars
  Lees meer
 • zaterdag 7 maart 2020 van 09:30 tot 16:30
  Vlechten van hekwerkjes en tuinornamenten
  Lees meer
 • zaterdag 14 maart 2020 van 09:00 tot 12:00
  Wandelen 1.0: Shinrin-Yoku, de Japanse kunst van het bosbaden voor beginners
  Lees meer