Currently, there is no weather information available.

Steenhoutbos

4.363635
 • 4
 • 5
 • 4
 • 4.5
 • 3.5
 • 5
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#steenhoutbos

Het kasteeldomein Steenhout was oorspronkelijk een feodale motte met kasteel, neerhof, landerijen en bos. Nu is het gebied een oase van rust. In het bos wandel je in het voorjaar tussen het blauw en geel van de wilde hyacinten en wilde narcissen. Reeën en houtsnippen schuilen in het kreupelhout. Zeker een bezoekje waard.

De troeven

 • Wilde narcissen en hyacinten
 • Wandelen in alle rust
 • Picknickzone
Toon meer informatie

Feodale motte

De geschiedenis van het gebied gaat terug tot in de 11de eeuw. Het huidige kasteel en het neerhof dateren uit de 17de eeuw, en ondergingen daarna nog vele aanpassingen. Op de Ferrariskaart uit 1775 herkennen we nog steeds kasteel en boerderij, het bos en de imposante dreef. Tot in de 20ste eeuw bleef het gebied eigendom van het adellijke geslacht de Steenhault.

Wandelen in alle rust

In 2008 werd het ganse gebied als monument beschermd. Natuur en Bos kocht een groot deel van het bos. Een nieuw wandelpad van zo'n anderhalve kilometer in een zand/boomschorsmengsel werd aangelegd, aan de bosrand nodigen picknicktafels uit tot verpozen. De dreef en de smeedijzeren toegangspoort zijn hersteld. 

Een kleurig bos

In het voorjaar kleurt de bosbodem eerst geel door de wilde narcissen. In april nemen de wilde hyacinten over, dan worden de vaak steile hellingen bedekt met duizenden blauwe bloemen.

De eeuwenoude beukendreef, een zuivere bronbeek, veel dood hout in het bos en een uitgesproken reliëf bieden aan veel planten en dieren een perfect habitat.  De kans op een ontmoeting met een opgeschrikte houtsnip, een groep reeën of een zeldzame iepenpage is groot.

 

 • Wandelroute

  Wandelpad door het gebied.

 • Wandelknooppuntnetwerk Pajottenland

  Wandelknooppunten 635 en 636 liggen in de buurt van Steenhoutbos.

  Wandelnetwerk Pajottenland

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Arlette Buekens

  "Graag vuilnisbakje voorzien! Prachtig wandelbos. Voor herhaling vatbaar."

Ligging en bereikbaarheid

Steenhout ligt in de gemeente Gooik

Ingang

Bergstraat , 1755 Gooik

Met openbaar vervoer

Vanuit Gooik centrum kan je bus 162 (Leerbeek-Ninove) nemen. Afstappen aan halte Oetingen Vollezelestraat. Daarna is het nog een 600 m te voet.

Met de fiets

Knooppunt 9 ligt in de buurt van Steenhout

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4 (2 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (1 stem)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.5 (2 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?