Stierkikker gehoord? Meld het!

dinsdag, 21 april, 2020

Het LIFE-project 3n-stierkikker combineert verschillende bestrijdingstechnieken om de verspreiding van Amerikaanse stierkikker in Vlaanderen te stoppen. Om die bestrijding goed te kunnen uitvoeren, is het van groot belang dat we de verspreiding van de soort door en door kennen. Het LIFE-project gaat onder meer met eDNA aan de slag.

Wij hebben jouw hulp nodig om de volledige populatie in kaart te brengen! Hoe? bezorg ons jouw waarneming via waarnemingen.be en help ons zo om onbekende populaties in beeld te brengen.

Even een overzicht van wat we al hebben: De kaart hieronder toont de ons bekende populaties (bron: gbif.org, 2015-heden). Deze zijn beperkt tot de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Voor de andere provincies zijn er relatief recente waarnemingen, die echter niet bevestigd zijn. Wij zijn dus op zoek naar waarnemingen die niet op onderstaande kaart staan.

Hoe kan je de Amerikaanse stierkikker herkennen?

De Amerikaanse stierkikker is vooral aan het geluid goed te herkennen. De mannelijke stierkikker loeit als een rund, zijn naam is dus niet gestolen. Let wel op: ook ‘groene kikkers’ zoals de bastaardkikker en de meerkikker kunnen veel lawaai maken. Zij worden daarom al eens met stierkikkers verward;

  • Het is een forse (22 cm, in Vlaanderen tot 560 g) bruingroene kikker;
  • Met een groot trommelvlies (zo groot als oog bij vrouwtjes, dubbel zo groot bij mannetjes);
  • Mannetjes hebben een keelkwaakblaas (inheemse kikkers hebben twee wangkwaakblazen);
  • olijfgroene tot bruine bovendelen, zonder lengtestreep midden op rug;


Makkelijk visueel te onderscheiden kenmerken tussen stierkikker links en groene kikker rechts. Een stierkikker beschikt over een uitzonderlijk groot trommelvlies (“A”) en mist zowel een rugstreep (“B”) als dorsolaterale lijsten (“C”). (INBO)

Het LIFE-project 3n-stierkikker is een samenwerking van Hogeschool PXL, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, Natuur & Bos van de Vlaamse overheid, en Natuurpunt vzw. 3n-Stierkikker ontvangt financiële steun van het LIFE-programma van de Europese Unie (LIFE18 NAT/BE/001016) en van Provincie Antwerpen.