Currently, there is no weather information available.

De Teut en Ten Haagdoorn

3.9375
  • Limburg: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

    Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • 4.407405
  • 3.81818
  • 4.130435
  • 4
  • 4
  • 3.545455
  • Overzicht
  • Commentaren (9)
  • Praktische info

#teuttenhaagdoorn

De Teut in Zonhoven vormt samen met Ten Haagdoorn in Houthalen-Helchteren een uitgestrekt natuurgebied van meer dan 1700 hectaren en mag zich het grootste heidegebied van Midden-Limburg noemen. De afwisseling van beekdalen, vennen, duinen, bossen, akkertjes en heideterreinen nodigen uit voor een aangenaam bezoek. Dus trek je wandelschoenen aan, spring op je fiets of ontdek dit prachtige stukje natuur te paard.  Dankzij ijverige schaapjes blijft de heidepracht behouden.

De troeven

  • Grootste heidegebied van Midden-Limburg
  • Twee landschapssterren
  • Vleesetende plant: zonnedauw
  • Grote schaapskudde
  • Prachtige vergezichten
Toon meer informatie

Een rijk verleden

De mysterieuze holstenen in het natuurreservaat werden zo’n 7.000 jaar geleden gebruikt als polijststenen. Dit is een eerste indicatie dat het gebied al zeer lang geleden werd bevolkt.  Ook daarna heeft de mens het landschap  continu veranderd. Oerbossen werden gekapt voor primitieve akkers en graasweiden. Omdat de gronden snel verarmden, werden de gronden weer verlaten en er kwam heide in de plaats. In de verschillende beekvalleien werd destijds turf gestoken. Zo ontstonden er waterpartijen die werden ingericht voor viskweek. Hooilanden werden aangelegd om te voorzien in noodzakelijke veevoeding. Door de ontginning van steenkool in de zeer nabije omgeving, werden woeste gronden bebost met naaldhout dat diende als stuthout in de mijngangen [WJ1] en werd een kolenspoor dwars door het gebied gelegd, dat nu dient als fietspad. Het unieke van dit reservaat is dat deze rijke geschiedenis zijn sporen heeft achtergelaten, resulterend in een gevarieerd landschap met broekbossen, vijvers en vennen, naald- en loofbossen, heide en graslanden. 

Bescherming

Om het gevarieerd landschap in stand te houden, worden diverse terreinwerken uitgevoerd. Honderden schapen begrazen de heide en graslanden onder toezicht van onze herders. Zij zorgen voor een structuurrijke vegetatie met kiemplaatsen voor jonge planten of schuilplaatsen voor nuttige insecten. De dennenbossen worden soortenrijker gemaakt: door loofbomen aan te planten of hun spontane kieming te stimuleren. Hiervoor worden ook regelmatig bomen gekapt om plaats te maken voor nieuwe bomen. Dit is ingrijpend, maar de resultaten zijn wel zeer beloftevol. De vijvers word zodanig beheerd dat kikkers en libellen er het perfecte leefgebied vinden. Daarnaast zorgt Natuur en Bos  voor het onderhoud van de parkings en wandelwegen en wordt er geïnvesteerd in hondenlosloopzones en zitbanken.

Voor stappers en trappers

Dankzij het unieke landschap komen er jaarlijks duizenden wandelaars, fietsers en ruiters naar dit reservaat. Een uitgebreid netwerk van routes zijn uitgestippeld en bewegwijzerd. Ook je hond is welkom aan de leiband of zonder leiband in één van de vier hondenlosloopzones. Om het zowel voor mens als natuur aangenaam te houden is het verplicht om op de paden te blijven en de rust te bewaren.

De Wijers:

Teut-Tenhaagdoorn maakt deel uit van het project de Wijers. Een land van 1001 vijvers verspreid over 7 Limburgse gemeenten (Hasselt, Genk, Zonhoven, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Diepenbeek en Lummen). Het is de combinatie van natuur, toerisme en cultuur die De Wijers zo uniek maakt. Je kan De Wijers ontdekken via de verschillende onthaalpunten (https://www.dewijers.be/).

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
  • Ed Van Dijck

    "Onlangs met de rasvereniging Kleine Münsterlander deze 2 losloopgebieden (Holsteenbron, Donderslagseweg ) doorgewandeld, prachtige natuur, iedereen in de wolken !"
  • edith meers

    "Infobord helemaal vernield. Ook geen enkel markeringspaaltje terug te vinden voor wandelroutes."
  • Agentschap Natuur en Bos

    "Beste Edith, we weten dat het infobord beschadigd is, maar kunnen deze pas vervangen na goedkeuring van het nieuwe beheerplan. De rode aangegeven wandelroute is door het RLLk opgeheven en de rode icoontjes werden dus ook van de palen verwijderd. Vriendelijke groeten "
  • Jurgen Vangeneugden

    "Bij de splitsing in het begin van de wandelroutes tussen de groene en blauwe route wordt enkel de groene aangegeven (verwarrende bewegwijzering)"
  • anoniem

    "We zijn hier laatst met onze hond geweest en het was een groot succes. Wij konden wandelen en onze hond kon rondrennen. Maar waar precies zijn de 3 losloopgebieden voor honden te vinden? We zijn er maar 1 tegengekomen en het was niet te zien op de kaart. Welke wandeling wordt dan ook aangeraden met honden?"
  • Agentschap voor Natuur en Bos

    "Hallo, de verschillende hondenlosloopzones vind je terug op deze kaart: https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/toegankelijkheidsregeling_teut-tenhaagdoorn.pdf, in de Teut en Ten Haagdoorn zijn er 3 losloopzones en in het noordelijker gelegen domein Kelchterhoef is er ook nog een zone. Vriendelijke groeten"
  • Koen Vermeiren

    "Wij wonen al 37 jaar in Wechelderzande, waarvan we al bijna elf jaar iedere dag met onze (niet-aangelijnde) honden in de nabijgelegen bossen gaan wandelen. Tot voor kort was dat geen enkel probleem. Natuur en Bos + Natuurpunt zijn echter onlangs begonnen met een gigantische ontbossing in, met name Wechelderzande. Zij willen uitsluitend heide in de plaats, en vrij lopende honden zijn daarbij niet meer gewenst, omdat ze... 'plantjes vertrappelen, en vlindertjes en vogeltjes verjagen' (einde citaat). Hondeneigenaren uit de streek zijn inmiddels radeloos, want de boswachters zijn een ware heksenjacht begonnen. Dat de streek inmiddels wordt geteisterd door gigantische graaf- en zaagmachines, door het geluid van kettingzagen en door bulldozers schrikt de vlindertjes of vogeltjes blijkbaar niet af. Mijn vrouw en ik zijn overal in Vlaanderen op zoek naar losloopgebieden om onze honden toch nog hun dagelijkse wandeling in de vrije natuur te kunnen geven. Wij hebben dan ook een fantastisch weekend doorgebracht in en rondom het geweldige gebied dat jullie hebben aangelegd. Ik ben blij vast te stellen dat Natuur en Bos niet overal even onverdraagzaam en 'fundamentalistisch' te keer gaat als bij ons in de Noorderkempen. Hartelijk dank hiervoor!!!"
  • Fanny

    "Afgelopen weekend 13/8 zijn wij in de Hondenlosloopzone aan de abdijhoeve in Kelchterhoef geweest. Dat zag er recent aangelegd uit. Jammer genoeg is er tijdens de werken daar op het terrein iemand tegen een boom gereden en ligt er een autoruit in honderdduizend stukjes. Niet echt hondvriendelijk. Graag wilden wij bij deze daar even melding van maken. Voor de rest wel goed dat er zo een zones zijn, zowel hond als baasjes genieten daar van. "
  • Agentschap voor Natuur en Bos

    "Beste Fanny, bedankt om dit te melden, we laten het glas zo snel mogelijk opruimen! Vriendelijke groeten"

Ligging en bereikbaarheid

De Teut en Ten Haagdoorn vormen met hun 2000 hectare het grootste heidegebied van Midden-Limburg. 

Ingang

Donderslagseweg 21, 3520 Zonhoven

Openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation bij De Teut - Ten Haagdoorn is dat van Kiewit.  Meer info: www.belgianrail.be
De dichtstbijzijnde bushalte bij De Teut in Zonhoven is bushalte 'De Teut', waar lijn 2, 22 en 48 stoppen. Meer info: www.delijn.be.

Praktisch

Adres De Teut: Donderslagseweg 21, 3520 Zonhoven

Adres Ten Haagdoorn: Hengelhoefdreef 6, 3530 Houthalen - Helchteren

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.4 (27 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.8 (22 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4.1 (23 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 4 (21 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 4 (23 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (44 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?